Fråga SSR Direkt: Hur hittar jag vägen efter examen?

Här på sajten publicerar vi de vanligaste frågorna vi får från våra medlemmar. Dagens fråga kommer från en student undrar hur hon ska hitta sin väg i jobbdjungeln.

Har du frågor om kollektivavtal, lön, semester, likabehandling eller annat som rör dina rättigheter och utvecklingsmöjligheter på jobbet? Hittar du inte det du söker hör av dig till SSR Direkt så hjälper vi dig att räta ut dina frågetecken.

Vad händer efter examen?

Hej!

Jag vet inte riktigt hur jag ska fundera över mitt jobbsökande efter min examen. Jag är beteendevetarstudent och som jag har förstått är det ett brett utgångsläge när jag blir klar. Hur ska jag veta vad jag vill göra, vad jag kan göra eller vad mina styrkor är? Hur ska jag veta vad jag ska ”sälja in”?

Studentmedlem

Svar: 

Hej! Kul att du valt beteendevetarutbildningen, den är väldigt viktig och intressant!

Först och främst råder jag dig att gå igenom exempel på titlar du kan ha som beteendevetare (se till exempel i vår folder), för att sedan gå in och söka på dessa i till exempel Arbetsförmedlingens platsbank. När du läser arbetsbeskrivningarna på dessa tjänster så får du ett hum om vad olika inriktningar kan ge dig och vad som låter intressant.

När vi håller karriärföreläsningar brukar vi även ta upp detta, att göra en sorts självanalys. Det finns en mängd frågor en kan ställa sig, men du kan börja med de nedan för att få insikt i om vilket håll du lutar åt.

Kompetenser:

  • Vilka arbetsuppgifter har jag just nu i jobb? Vilka har jag haft? Vilka har jag och har jag haft i utbildning? (Konkreta arbetsuppgifter, såsom ”när jag var tränare i basket hade jag arbetsuppgift att hantera en grupp och att skapa delmål”)
  • Vilka kompetenser vill jag hinna skaffa mig och vilka behöver stärkas?
  • Hur ska jag gå tillväga för att skaffa mig/stärka dessa?

Personliga egenskaper:

  • Vilka styrkor har jag?
  • Vad kan kopplas till en roll jag skulle tycka var kul?
  • Finns det situationer där jag liksom glänser? Till exempel: är jag jätteduktig socialt eller har jag jättelätt för att ta in stor textmassa snabbt?

Vad vill jag?

  • Vad är viktigt för mig? Är det att få ta eget ansvar? Är det att få bli ledd framåt tills jag känner mig trygg? Är det att få arbeta med något jag brinner för eller jobbar jag för pengarna?
  • Utöver min kompetens då? Vad tycker jag om? Gillar jag till exempel att planera födelsedagskalas, så kanske jag blir en ambitiös projektledare?

Det här kan som sagt utökas massor, till exempel att kartlägga ditt nätverk eller prata med referenser själv. Om du vill läsa mer om karriär så finns massor av bra grejer under fliken jobb och lön/karriär. Kom ihåg att det är helt okej att inte veta! Du har ett helt arbetsliv på dig att hitta rätt och det är ju ett roligt läge att prova sig fram på olika jobb. Det går ju finfint att byta om det inte känns rätt.

Har du fler karriärfrågor kan du kontakta oss här. Och glöm inte att när du väl ska börja snacka lön så har du som medlem tillgång till både Saco Lönesök och SSR Direkt:s lönerådgivning!

Stort lycka till!