Fråga SSR Direkt: Hur säger jag upp mig?

FAQ

Här på sajten publicerar vi några av de vanligaste frågorna vi får från våra medlemmar. Veckans fråga kommer från en medlem som funderar på att säga upp sig och undrar vad hon bör tänka på vid en egen uppsägning.

Har du frågor om kollektivavtal, lön, semester, likabehandling eller annat som rör dina rättigheter och utvecklingsmöjligheter på jobbet? Hittar du inte det du söker hör av dig till SSR Direkt så hjälper vi dig att räta ut dina frågetecken.

Fråga:

Hej SSR Direkt.   
Nu har jag arbetat länge på samma arbetsplats och känner att det är dags att se mig om hur jag kan ta nästa steg ut i karriären.  Därför tänker jag säga upp mig från min nuvarande tillsvidareanställning. Vad ska jag tänka på? 

/Renata, HR Generalist 

Svar: 

Hej Renata, 
När du säger upp dig själv är det alltid bra att veta vilken uppsägningstid du har.  Eftersom du inte angivit vilket kollektivavtal du har så får du reda på din anställningstid genom följande steg: 
Kolla ditt anställningsavtal.  Om uppsägningstiden regleras där så är det den tiden som gäller.  Regleras det inte där ska du kolla hur uppsägningstiden vid egen uppsägning regleras i kollektivavtalet.  Finns det inget kollektivavtal på arbetsplatsen så är det lagen som gäller.  

Du kan läsa mer om längden på uppsägningstiden här. 
Generellt rör sig uppsägningstiden vid egen uppsägning runt 1-3 månader. 
Skulle du behöva sluta tidigare finns också alltid möjligheten att tillsammans med sin arbetsgivare komma överens om en kortare uppsägningstid.   
Kom ihåg att du under uppsägningstiden har en skyldighet att jobba, och skulle man bryta mot detta så kan arbetsgivaren begära ett skadestånd från dig. 
 
Detta kan vara bra att tänka på när du begär uppsägning: 

  • Lämna ett skriftligt underlag.  I vissa kollektivavtal är detta ett krav, men i andra fall finns det inte något formkrav för en egen uppsägning.   Däremot kan det vara bra att kunna bevisa om det skulle uppstå en tvist kring datum eller detaljer.  Se till att din skriftliga uppsägning innehåller det datum då du säger upp dig, samt datumet för din sista anställningsdag.  

  • Rätt till ett anställningsintyg.  Hittar du inget arbete efter att anställningen har avslutats har du rätt till att ta ut a-kassa efter en karenstid.  I samband med detta behöver du lämna in ett anställningsintyg som du har rätt att få ut av arbetsgivaren. 

 
Ha en dialog med din arbetsgivare.  I nästan alla fall vill man få till ett snyggt avslut på sin anställning.  Dels kan det vara viktigt att få ut goda referenser inför framtiden, men det är också troligt att du och din chefs vägar kan korsas igen framöver.  Även om du slutar på grund av du inte trivs är det bra att hålla god ton och att inte bränna broar. 

Som medlem i Akademikerförbundet SSR har du även en inkomstförsäkring som gäller även vid egen uppsägning.  Läs mer om vår inkomstförsäkring här. 
Du kan även i vissa fall få tillgång till karriärcoachning, CV-granskning, samt annat stöd för att ta steget vidare i karriären.  Läs mer om våra tjänster här. 
 
Sist men inte minst vill jag önska dig lycka till, och tveka inte att kontakta oss om du har några fler frågor om din uppsägning eller vill ha råd inför framtida karriärsval.