Fråga SSR Direkt: Kan jag få tjänstledighet för att starta eget?

Här på sajten publicerar vi löpande några av de vanligaste frågorna vi får från våra medlemmar. Dagens fråga kommer från medlem som undrar om tjänstledighet för att starta eget.

Har du frågor om kollektivavtal, lön, semester, likabehandling eller något annat som rör dina rättigheter och utvecklingsmöjligheter på jobbet? Hittar du inte det du söker, hör av dig till SSR Direkt så hjälper vi dig att räta ut dina frågetecken.

Har jag rätt till tjänstledigt?

Hej,

Jag och min bror har precis startat ett företag och jag skulle vilja vara tjänstledig en period för att starta upp företaget och på sikt se om det bär sig och vi båda kan jobba heltid i företaget.

Jag har hört att man kan få tjänstledighet för att starta eget, stämmer verkligen det?

/En rådvill medlem

Svar: Hej medlem,

Det finns en lag som säger att du får vara ledigt i högst 6 månader för att bedriva näringsverksamhet under vissa förutsättningar. Verksamheten får inte konkurrera med arbetsgivarens egna verksamhet och ledigheten får inte heller innebära väsentlig olägenhet för arbetsgivarens verksamhet.

Du ska också ha varit anställd hos din arbetsgivare antingen de senaste 6 månaderna eller sammanlagt ett år under de senaste två åren. Tänk på att du måste ansöka om ledigheten tre månader i förväg, och samtidigt tala om hur länge du tänkt vara ledig.

Vill du komma tillbaka till arbetet tidigare än ni kommit överens om kan din arbetsgivare kräva att du ska anmäla det en månad i förväg. Du har rätt till att vara ledig endast under en period hos samma arbetsgivare. Läs mer om Lag om rätt till ledighet för att bedriva näringsverksamhet.