Fråga SSR Direkt: LAS för den som fyllt 67 år?

FAQ

Här på sajten publicerar vi löpande några av de vanligaste frågorna vi får från våra medlemmar. Dagens fråga kommer från en medlem som fyllt 67 år och som blivit informerad om att hon kan komma att sägas upp på grund av arbetsbrist.

Har du frågor om kollektivavtal, lön, semester, likabehandling eller något annat som rör dina rättigheter och utvecklingsmöjligheter på jobbet? Hittar du inte det du söker, hör av dig till SSR Direkt så hjälper vi dig att räta ut dina frågetecken.

Vad gäller om arbetsgivaren vill säga upp mig på grund av arbetsbrist?

Jag är sedan 23 år tillbaka anställd som revisor på en revisionsbyrå. Häromdagen berättade min chef vid ett möte med henne att företaget inte går med lika god vinst som tidigare och att ledningen tagit beslut om att dra ner på antalet anställda, både revisorer och revisorsassistenter. Jag har hört att vid arbetsbrist gäller ”sist in först ut” och jag har varit längst anställd i företaget. Men, jag har också hört att andra regler gäller eftersom jag fyllt 67 år. Vad har jag att rätta mig efter?

/Birgitta

Svar: Om det råder arbetsbrist inom organisationen och inga andra lämpliga lediga tjänster står till buds kan du bli uppsagd på grund av arbetsbrist trots din långa anställningstid. Det beror på att den som fyllt 67 år inte längre omfattas av turordningsreglerna, det vill säga det som brukar kallas ”sist-in-först-ut” i Lagen om anställningsskydd (LAS). Den som arbetat länge hos samma arbetsgivare har ofta en relativt lång uppsägningstid både enligt lag och enligt kollektivavtal men för den som fyllt 67 år är uppsägningstiden endast en månad.