Fråga SSR Direkt: Legitimation för kuratorer?

Här på sajten publicerar vi de vanligaste frågorna vi får från våra medlemmar. Dagens fråga handlar om den kommande legitimationen för hälso- och sjukvårdens kuratorer.

Allt relevant rörande införandet av legitimation för hälso- och sjukvårdskuratorer hittar du här.

Har du frågor om kollektivavtal, lön, semester, likabehandling eller annat som rör dina rättigheter och utvecklingsmöjligheter på jobbet? Hittar du inte det du söker hör av dig till SSR Direkt så hjälper vi dig att räta ut dina frågetecken.

Måste jag studera mer nu?

Hej! Jag har sett att vi kuratorer som arbetar inom hälso- och sjukvården äntligen ska få legitimation. Bra jobbat! Jag har också förstått att det ska starta en särskild kuratorsutbildning som blir legitimationsgrundande. Men vad gäller för mig och många andra som arbetat i många år och gått många andra utbildningar? Kan vi få legitimation utan att studera mer?

/Konfunderad kurator

Svar: Den första juli 2019 införs en legitimation för kuratorer inom hälso- och sjukvården. Det är en viktig seger och en fråga som Akademikerförbundet SSR drivit sedan förbundet bildades. Precis som du skriver så införs också en ny yrkesexamen som hälso- och sjukvårdskurator på 60 högskolepoäng på avancerad nivå redan den 1 augusti i år, som blir legitimationsgrundande. För dig och alla andra kuratorer som redan arbetar inom hälso- och sjukvården gäller särskilda övergångsregler i fem år. De som har en socionomexamen eller annan relevant grundexamen och som arbetat som hälso- och sjukvårdskurator i minst fem år, kan ansöka om legitimation hos Socialstyrelsen från den första juli 2019.

För dem som har en relevant vidareutbildning (magisterexamen inom socialt arbete, vårdvetenskap eller socialmedicin eller grundläggande psykoterapiutbildning) räcker det med två års yrkeslivserfarenhet. Eftersom övergångsreglerna gäller i fem år, kan de som inte kommit upp i tillräckligt många års arbetslivserfarenhet skicka in sin ansökan den dag de uppfyller kravet. All information om legitimation för hälso- och sjukvårdens kuratorer och hur Akademikerförbundet SSR arbetat med frågan hittar du här på vår webb.