Fråga SSR Direkt: Lön vid konkurs? 

Har du rätt till lön om arbetsgivaren går i konkurs? SSR Direkt rådgiver en orolig medlem. 

Här på sajten svarar vi på de vanligaste frågorna från medlemmar. Har du frågor om kollektivavtal, lön, semester, likabehandling eller annat som rör dina rättigheter och utvecklingsmöjligheter på jobbet? Hittar du inte det du söker hör av dig till SSR Direkt så hjälper vi dig att räta ut dina frågetecken.

Rätt till intjänad lön?

Jag och kollegorna har vid flera tillfällen inte fått lönen det datum det skulle utbetalas utan flera dagar senare. Det ryktas nu att de inte har pengar till nästa månads löneutbetalning. Har jag rätt till intjänad lön om min arbetsgivare går i konkurs?

/Lisa

Svar: Hej Lisa! Om din arbetsgivare försätts eller begär sig själv i konkurs så kommer tingsrätten att utse en konkursförvaltare. Förvaltaren uppdrag är bland annat att ta emot lönefordringar. Om företaget inte har pengar att betala ut löner som tjänats in så kan du få ersättning från den statliga lönegarantin.  Men då får skulderna den obetalda lönen aldrig vara äldre än tre månader räknat från den dagen konkursansökan kommit in till tingsrätten. 

Om du inte får ut din lön och du som här misstänker att din arbetsgivare har svårigheter ekonomiskt. Ska du också kolla av om du arbetar på ett företag som har kollektivavtal eller om du kommit överens om att arbetsgivaren ska sätta av pengar till tjänstepension att de gör det. 

Hör av dig snarast till ombudsmännen på på SSR Direkt. Om inte lönen utbetalas och eller de inte sätter in överenskommen tjänstepension. Mer information om lönegaranti finns på länsstyrelsens hemsida