Fråga SSR Direkt: Måste jag börja när jag bara tackat ja via telefon?

Tjej som pratar i telefon.
FAQ

Här på sajten publicerar vi löpande några av de vanligaste frågorna vi får från våra medlemmar. Dagens fråga kommer från en medlem som undrar om ett anställningsavtal gäller om hen tackat ja via telefon.

Har du frågor om kollektivavtal, lön, semester, likabehandling eller något annat som rör dina rättigheter och utvecklingsmöjligheter på jobbet? Hittar du inte det du söker, hör av dig till SSR Direkt så hjälper vi dig att räta ut dina frågetecken.

Måste jag börja på den nya tjänsten när jag bara tackat ja via telefon?

Hej! Jag har varit arbetssökande en period och sökt flera jobb och gått på ett antal intervjuer. I förra veckan ringde en av kommunerna jag varit på intervju och erbjöd mig en tjänst och jag tackade då ja på telefon. Igår ringde en annan chef och erbjöd mig en tjänst som jag hellre vill ha. Jag har fortfarande inte skrivit på något skriftligt avtal utan bara tackat ja till den första tjänsten via telefon. Måste jag börja där jag har tackat ja eller kan jag hävda att jag inte skrivit under och ta den andra tjänsten?

/Attraktiv på arbetsmarknaden

Svar:

Hej! Vad kul att du är efterfrågad på arbetsmarknaden men tråkigt med ditt lite luriga läge förstås.

Ett muntligt avtal är lika gällande som ett skriftligt avtal. För att ett muntligt avtal ska ha träffats måste ni ha varit överens om hela innehållet av avtalet. I ditt fall betyder det att om ni har kommit överens om vilket datum du ska börja, anställningsform och vilken lön som ska gälla och om du accepterat detta, så har ni ett gällande anställningsavtal som du är bunden till.

För att du ska kunna ta den andra tjänsten istället måste du således säga upp dig från den tjänst som du tackat ja till. Enligt gällande kollektivavtal (allmänna bestämmelser) har du inom kommun- och landstingssektorn en månads uppsägningstid när du varit anställd mindre än tolv månader sammanhängande. Uppsägningstiden börjar räknas från det datum du säger upp dig och sedan löpande framåt. Du behöver inte tillträda tjänsten för att kunna säga upp dig.

Jag önskar dig lycka till i ditt val.