Fråga SSR Direkt: Nekad julledighet

Här på sajten publicerar vi löpande några av de vanligaste frågorna vi får från våra medlemmar. Dagens fråga kommer från en medlem som undrar om hen kan nekas ta ut sparad semester vid jul och nyår.

Har du frågor om kollektivavtal, lön, semester, likabehandling eller något annat som rör dina rättigheter och utvecklingsmöjligheter på jobbet? Hittar du inte det du söker, hör av dig till SSR Direkt så hjälper vi dig att räta ut dina frågetecken. 

Rätt till ledighet kring jul?  

Hej, jag har tio dagar sparad semester som gärna hade tagit ut vid jul och nyår men fick nej från arbetsgivaren. Får de verkligen neka mig semester? 

/Besviken

Svar: Det korta svaret är att arbetsgivaren får neka dig semester. Semester regleras i semesterlagen. Du har rätt till fem veckors semester där du har rätt att ta ut fyra veckors sammanhängande semester under sommarmånaderna juni-augusti. Du kan såklart få fler semesterdagar genom kollektivavtal och ditt enskilda avtal. Syftet är att du ska kunna ta ut din semester och inte spara för mycket över åren. Det tjänar både du och arbetsgivaren på. Men arbetsgivaren har sista ordet om när semestern förläggs.