Fråga SSR Direkt: Omställningsstöd inom Svenska kyrkan ?

Här på sajten kommenterar vi löpande några av de vanligaste frågorna vi får från våra medlemmar. Dagens fråga kommer från en medlem som undrar om det finns något stöd från arbetsgivaren om han blir ofrivilligt arbetslös.

Har du frågor om kollektivavtal, lön, semester, likabehandling eller något annat som rör dina rättigheter och utvecklingsmöjligheter på jobbet? Hittar du inte det du söker, hör av dig till SSR Direkt så hjälper vi dig att räta ut dina frågetecken. 

Finns det stöd vid ofrivillig arbetslöshet?

Jag arbetar sedan ungefär två år tillbaks som diakon i en församling inom Svenska kyrkan. Vi är en liten församling och förutom mig så finns det en diakon till. Det som oroar mig nu är att vi har fått signaler om att vi eventuellt kommer att behöva dra ned på en diakon framöver. Då jag har kortast anställningstid är det förmodligen stor risk att jag i så fall är den som får gå. Min fråga är om det finns något typ av stöd som jag kan få av arbetsgivaren om jag skulle bli ofrivilligt arbetslös?

/ Tomas

Svar: Tack för din fråga.Vi förstår att det känns oroligt och jobbigt i den ovisshet du befinner dig i.

För dig som är anställd inom Svenska kyrkan finns det dock möjlighet att få stöd av Kyrkans trygghetsråd som är en kollektivavtalad stiftelse. Trygghetsrådets verksamhet regleras av ett omställningsavtal och syftet är att skapa ett tryggare arbetsliv för kyrkans anställda.

Omställning är den fas när du går från ett arbete till ett annat. Tanken är att du ska få ett bra stöd på din resa mot ett nytt arbete.
När du riskerar att bli uppsagd på grund av arbetsbrist, eller har blivit uppsagd, är det viktigt att du och din arbetsgivare så snabbt som möjligt skickar in en ansökan om stöd till Kyrkans trygghetsråd.

Det första som sedan händer är att du får en coach. Tillsammans resonerar ni därefter kring vad just du behöver för att komma i nytt arbete så snart som möjligt. Du och din coach upprättar därpå en handlingsplan med konkreta åtgärder.

Förutom det stöd Kyrkans trygghetsråd kan ge i form av coach och den handlingsplan ni tillsammans kommer fram till kan du i vissa fall få ekonomiskt stöd. Det finns tre olika ekonomiska stöd: studiestöd, löneutfyllnad och avgångsersättning (AGE). Kyrkans trygghetsråd har en väldigt bra hemsida där du kan gå in och läsa mer på. Hoppas att din situation löser sig till det bästa för dig.