Fråga SSR Direkt: Pension och föräldraledighet

Här på sajten publicerar vi löpande några av de vanligaste frågorna vi får från våra medlemmar. Dagens fråga kommer från en medlem som har blivit anmodad att redovisa hur mycket han arbetar extra.

Har du frågor om kollektivavtal, lön, semester, likabehandling eller något annat som rör dina rättigheter och utvecklingsmöjligheter på jobbet? Hittar du inte det du söker, hör av dig till SSR Direkt så hjälper vi dig att räta ut dina frågetecken.

Hur fixar jag både och?

Hur ska jag tänka om jag både vill vara hemma med mina barn och få en hyfsad pension?  

/Undrande kvinna

Svar: Pensionen är en jämställdhetsfråga. Här kommer fem tips för hur du kan förbättra din framtida lön – din pension:

   1 Jämställdhetsmaxa. Jämna ut framtida pensionsskillnader mellan dig och din partner genom att dela på föräldraledigheten. Myten att familjer alltid tjänar på att låta den med lägre inkomst ta ut större del av föräldraledigheten är seglivad, och i många fall helt felaktig. Om ni vill få mer tid till barnen när de är små kan det vara bättre att båda går ned i arbetstid än att en av föräldrarna tar hela ansvaret.

   2 Pensionskompensera. Har du redan varit föräldraledig eller arbetat deltid? Om du är gift med en partner som har högre inkomst än du, se till att ni för över pensionsrätter inom premiepensionen till dig. Ett annat sätt att kompensera för att du förvärvsarbetat mindre är att du kompenseras med ett privat sparande som är din enskilda egendom.

  3 Gör slut med höga avgifter. Det är aldrig för sent att sluta betala höga avgifter. Ta reda på vilken avgift du betalar och flytta dina pengar till fonder med låg avgift för att maximera din framtida lön. Det finns inget samband mellan höga avgifter och hög avkastning. En procentenhets lägre avgift kan ge 25 procent mer i pension.

  4 Pensionschecka vid förändring. Se över vilka skydd du har i ditt tjänstepensionspaket med jämna mellanrum. Är din familj beroende av din lön för att klara sig är det bra med efterlevandeskydd. När barnen flyttat hemifrån och står på egna ben ska du maxa din egen pension istället. Genom att välja bort skydd du inte behöver kan många tusenlappar istället gå till din egen pension.

  5 Arbeta ett tag till. Om du orkar och har möjlighet fortsätt att jobba åtminstone till det år du fyller 66 år. Det tjänar du på genom att det blir dubbelt jobbskatteavdrag och lägre skatt på pensionen efter det att man har fyllt 66 år. Denna skatteskillnad är störst för de med låga inkomster. En bra tumregel är att ”Högst skatt betalar den som väljer att ta ut pension tidigt.”