Fråga SSR Direkt: Rätt till ledighet för trängande familjeskäl?

Här på sajten publicerar vi de vanligaste frågorna vi får från våra medlemmar. Dagens fråga kommer från en medlem som undrar om hen har rätt till ledighet vid nära anhörigs allvarliga sjukdom. 

Har du frågor om kollektivavtal, lön, semester, likabehandling eller annat som rör dina rättigheter och utvecklingsmöjligheter på jobbet? Hittar du inte det du söker hör av dig till SSR Direkt så hjälper vi dig att räta ut dina frågetecken.

Semester för att vara med morfar?

Hej SSR!

Min gamla morfar är svårt sjuk och har blivit inlagd på sjukhus. Förmodligen har han inte långt kvar. Han står mig väldigt nära och jag vill vara hos honom och kan inte koncentrera mig på mitt jobb. Måste jag ta semester för att vara hos min morfar?

/Ledsen medlem

Svar: Först och främst vill vi beklaga att din morfar är sjuk.

Som anställd har du, enligt lagen (1998:2019) om rätt till ledighet av trängande familjeskäl, rätt till ledighet från din anställning. Det gäller i samband med sjukdom eller olycksfall som gör din omedelbara närvaro absolut nödvändig. Lagen ger inte rätt till betald ledighet. I flera kollektivavtal finns dock bestämmelser som ger dig rätt till bibehållen lön under en begränsad tid för ledighet för enskilda angelägenheter. Är du till exempel anställd i kommun eller landsting kan du få behålla lönen i max tio dagar per kalenderår om synnerliga skäl finns för ledighet på grund av enskilda angelägenheter.

Som synnerliga skäl anses nära anhörigs svårare sjukdom eller bortgång, begravning och gravsättning av urna samt bouppteckning efter sådan anhörig. Med nära anhörig avses exempelvis make, maka, registrerad partner, sambo, barn, föräldrar, syskon, svärföräldrar, barnbarn samt mor- och farföräldrar.

Om du är anställd inom en annan sektor där det finns kollektivavtal råder jag dig att läsa i i avtalet om vad som gäller hos er. Du kan också ringa till SSR Direkt så hjälper vi dig att kolla upp det.