Fråga SSR Direkt: Regler för semester vid arbete på schema eller deltid?

Här på sajten publicerar vi löpande några av de vanligaste frågorna vi får från våra medlemmar. Dagens fråga kommer från en medlem som har fått färre semesterdagar än vad som står i anställningsavtalet.

Har du frågor om kollektivavtal, lön, semester, likabehandling eller något annat som rör dina rättigheter och utvecklingsmöjligheter på jobbet? Hittar du inte det du söker, hör av dig till SSR Direkt så hjälper vi dig att räta ut dina frågetecken.

Vad hände med mina semesterdagar?

Arbetsgivaren har informerat mig om att jag inte har möjlighet att ta fyra veckors semester i sommar, vad gäller?
Jag är föräldraledig 25 % av min heltid, jag och min chef har gjort upp om att jag är ledig på fredagar och går hem tidigare på torsdagar. I mitt anställningsavtal står angivet att jag har 25 semesterdagar.

Jag tog ut 8 semesterdagar i våras och var ledig i två veckor. Nu till sommaren har jag tänkt ta 16 av mina resterande 17 dagar för att få fyra veckors sammanhängande semester. Min arbetsgivare har gett avslag på min ansökan och säger att jag inte har så många dagar kvar att ta ut. Vart har mina semesterdagar tagit vägen i det fall arbetsgivaren har rätt?
/Bojan

Svar: Du som arbetar deltid och har en eller flera dagar ledigt i veckan och/eller du som arbetar schemalagd arbetstid och har få men ofta långa arbetspass får ett högre avdrag för varje dag du inte är i tjänst. Det beror på att varje dags frånvaro har ett högre värde i förhållande till antalet möjliga arbetspass eller arbetstimmar/månad. Nedan finns ett exempel som beskriver hur avdraget jämnar ut skillnaderna:

Bojan är föräldraledig på 25 % av sin heltidsanställning. Det passar både Bojan och arbetsgivaren att ledigheten tas ut med en ledig dag i veckan. De övriga fyra dagarna arbetar Bojan 8 respektive 6 timmar/dag. När Bojan ansöker om fyra veckors sommarsemester går det åt 16 dagar (4 veckor á 4 dagar). Med den beräkningen kan Bojan som har 25 semesterdagar per år ta semesterledigt drygt 6 veckor varje år.

Chris arbetar deltid 75 % måndag till fredag, 6 timmar/dag. När Chris ansöker om fyra veckors sommarsemester går det åt 20 dagar (4 veckor á 5 dagar). Med den beräkningen kan Chris som liksom Bojan har 25 semesterdagar per år endast ta semesterledigt 5 veckor varje år.

För att jämna ut skillnaden görs ett avdrag på cirka 1,25 per dag från Bojans ledighet (1,25 x 4 = 5 dagar).