Fråga SSR Direkt: Semester under uppsägningstid

Här på sajten publicerar vi löpande några av de vanligaste frågorna vi får från våra medlemmar. Dagens fråga kommer från en ekonom, som undrar vad som gäller med hennes semesterdagar under uppsägningstiden.

Har du frågor om kollektivavtal, lön, semester, likabehandling eller något annat som rör dina rättigheter och utvecklingsmöjligheter på jobbet? Hittar du inte det du söker, hör av dig till SSR Direkt så hjälper vi dig att räta ut dina frågetecken.

Får jag lägga ut mina semesterdagar under min uppsägningstid?

Jag jobbar som ekonom i en kommun. Jag har precis sagt upp mig och har ganska många semesterdagar kvar. Får jag ta ut min semester under min uppsägningstid som är tre månader? Kan jag förlora mina semesterdagar?

/Ekonom i Akademikerförbundet SSR 

Svar: Din intjänade semester har du tyvärr ingen rätt att ta ut under din uppsägningstid. Uppsägningstiden behandlas som vanlig anställningstid i det avseendet. Du får med andra ord söka ledigt i vanlig ordning och hoppas att få den beviljad. Om du inte får ta ut de semesterdagar som du har kvar betalas de ut till dig senast i samband med din slutlön. Du förlorar således inte dina dagar, men det kan bli så att du istället får dem i pengar.

Mer information om semester hittar du på Jobb och Lön.