Fråga SSR Direkt: Semester under uppsägningstiden

FAQ

Här på sajten publicerar vi de vanligaste frågorna vi får från våra medlemmar. Dagens fråga kommer från en person som undrar om hens chef kan tvinga hen ta ut semester under sin uppsägningstid. 

Har du frågor om kollektivavtal, lön, semester, likabehandling eller annat som rör dina rättigheter och utvecklingsmöjligheter på jobbet? Hittar du inte det du söker hör av dig till SSR Direkt så hjälper vi dig att räta ut dina frågetecken.

Fråga:

Hej!

Jag har sagt upp min från mitt arbete och har tre månaders uppsägningstid. Jag har 15 dagar innestående semester som min arbetsgivare vill att jag tar ut under uppsägningstiden. Kan min arbetsgivare kräva att jag tar ut semesterdagar istället för att få ut semesterdagarna i pengar? //Medlem

Svar

Din arbetsgivare får inte lägga ut semester under uppsägningstiden utan ditt medgivande. Om du blir uppsagd på grund av arbetsbrist och semestern redan är utlagd när du blir uppsagd har du rätt att få semestern upphävd. Detta gäller dock endast om du har en uppsägningstid om sex månader eller kortare. Om du blir uppsagd på grund av personliga skäl eller själv säger upp dig så kan du inte kräva att den redan utlagda semestern upphävs. Oavsett skäl så kan din arbetsgivare inte kräva att du tar ut semester, som inte är planerad sedan tidigare, under din uppsägningstid. Om du har semesterdagar kvar när din anställning avslutas så får du ut resterande semester i form av pengar tillsammans med slutlönen. 

Om du slutar din anställning under året är det viktigt att kontrollera antalet semesterdagar, då du har förskottssemester. Förskottssemester innebär att arbetsgivaren räknar med att du arbetar hela året och tilldelar dig det antal semesterdagar som en normalt får under ett arbetsår. Slutar du innan dess så dras semesterdagar av motsvarande den tid du inte längre är anställd. Om du då har tagit ut full semester innan du avslutar anställningen så uppstår en semesterskuld till arbetsgivaren. Om du planerar att ta ut någon semester under din uppsägningstid är det därför viktigt att kontakta personalavdelningen för att få ett tydligt besked kring hur många semesterdagar du har kvar.