Fråga SSR Direkt: Semester vid nyanställning?

Här på sajten publicerar vi de vanligaste frågorna vi får från våra medlemmar. Dagens fråga kommer från en person som erbjudits ett jobb där det inte finns kollektivavtal och som undrar över sin semester. 

Har du frågor om kollektivavtal, lön, semester, likabehandling eller annat som rör dina rättigheter och utvecklingsmöjligheter på jobbet? Hittar du inte det du söker hör av dig till SSR Direkt så hjälper vi dig att räta ut dina frågetecken.

Semester vid nytt jobb

Hej,

Jag är erbjuden ett nytt jobb och ska börja den 27 augusti och företaget är inte bundet av något kollektivavtal.  Hur mycket semester har jag rätt till när jag påbörjar min anställning efter sommaren? Jag har hört att det bara är 5 dagar.

/Maja

 

Hej,

Det blir en viss skillnad i semester om du påbörjar din anställning före den sista augusti. Av semesterlagen 4 § framgår att en arbetstagare har rätt till tjugofem semesterdagar varje semesterår vilket infaller från 1 april – 31 mars om inget annat överenskommer i lokalt eller central kollektivavtal. Om anställningen påbörjas efter den 31 augusti under semesteråret, har arbetstagaren rätt till endast fem semesterdagar. Det innebär dock att du har en semesterrätt men att du måste jobba in semesterlön. Det kan innebära att du har rätt att ta ut obetald semester om du inte hinner arbeta upp semesterlön under semesteråret. Enligt 7 § ska arbetstagaren ha semesterlön under semesterledighet om sådan har tjänats in. 

Så kan du påbörja jobbet före månadsskiftet har du en fördel av det i semesterhänseende. Ta ett samtal med din blivande arbetsgivare och försäkra dig om att de vet vilka rättigheter som kommer av semesterlagen.