Fråga SSR Direkt: Ska jag acceptera en lönetrappa?

Här på sajten publicerar vi löpande några av de vanligaste frågorna vi får från våra medlemmar. Dagens fråga kommer från en medlem som håller på att byta arbete.

Har du frågor om kollektivavtal, lön, semester, likabehandling eller något annat som rör dina rättigheter och utvecklingsmöjligheter på jobbet? Hittar du inte det du söker, hör av dig till SSR-Direkt så hjälper vi dig att räta ut dina frågetecken. 

Lönetrappa?

Hej!

Jag har en fråga om lön och lönesättning. Jag har fått ett förslag på en lön. Den är inte dålig men inte heller bra. I avtalet har de skrivit att den kommer att förändras uppåt om vi uppnår vissa mål i verksamheten. Dessa mål har jag litet eller inget inflytande på. Hur ska jag tänka? Ska jag acceptera detta "bonussystem". Jag skulle hellre vilja ha en vettig lön från start.

Hälsar Berit

Svar: Hej Berit! Din tanke är helt korrekt. Ett bonussystem som man inte kan påverka har ingen relevans i lönesammanhang. Då är det bättre att bestämma "rätt lön" från början. Lönen påverkar från första dagen både pension och sjuklön/sjukpenning m.m. därför är det bättre att bestämma en lön direkt som inte bygger på lösa antaganden eller någon form att hoppfullhet för framtiden. Det hoppet kanske aldrig infrias. För att själv undersöka vad som kan vara en bra lön kan du själv gå in på Saco Lönesök.