Fråga SSR Direkt: Skyldig arbetsgivaren pengar?

Arbetsgivaren har betalat ut lön till en anställd som gått på föräldraledighet och haft föräldrapenning. Måste hon betala tillbaka pengarna och under vilka omständigheter?

Här på sajten publicerar vi några av de vanligaste frågorna vi får från våra medlemmar. Har du frågor om kollektivavtal, lön, semester, likabehandling eller annat som rör dina rättigheter och utvecklingsmöjligheter på jobbet? Hittar du inte det du söker hör av dig till SSR Direkt så hjälper vi dig att räta ut dina frågetecken.

Måste jag betala tillbaka pengar till min arbetsgivare?

Hej!

Jag blev idag kontaktad av arbetsgivaren om att jag hade fått för mycket lön under en period under våren. Jag var föräldraledig och hade lämnat in ansökan om ledighet i tid till min chef. Sedan gick jag på ledighet och hörde inget. Under två månader betalade arbetsgivaren ut lön ändå fast jag var ledig med föräldrapenning. Nu när jag har kommit tillbaka på min tjänst har de meddelat mig att jag har en löneskuld netto påa över 45 000 kr. De vil nu att jag betalar tillbaka pengarna. Jag visste inte ens att jag fått dem. Har liksom inte sett dem eller märkt att jag fått dem. På mitt lönekonto har vi, jag och min partner, alltid sett till att det finns pengar. Vad ska jag göra nu. Jag kan inte betala tillbaka allt. Vi har nyligen drabbats av en skada på vårt hus och just nu är mitt lönekonto tomt. Arbetsgivaren säger att de kan komma att kvitta skulden mot kommande lön, löner.

/Doris

Svar: Hej Doris! Ditt läge är tyvärr inte unikt. Det är inte första gången en arbetsgivare missar att lägga in ledigheten korrekt i sina system. Det är ingen tröst. För det första måste vi ha in samtliga dina lönespecar och din ledighetsansökan som gällde då. Vi behöver också en redogörelse för hur och när du ansökte om ledighet. Arbetsgivaren kan inte på eget bevåg kvitta vad som helst när som helst. Om skulden, som du säger, är från våren (februari–mars) undrar vi när de upptäckte att de betalt ut fel lön. Arbetsgivaren har en begränsad tid på sig att driva in sin fordran.

Det vi gör är att lägga upp ett ärende och påkalla tvisteförhandling i enlighet med avtalet (då du är anställd i X kommun). I en förhandling får vi sedan reda ut sakförhållandena. Att du inte visste om att din arbetsgivare betalat ut pengarna kanske inte hjälper då ett av rekvisiten är att man ”bort inse” att du fått för mycket pengar. Bort inse vilar på att man i normalfallet måste ha kontroll på just liknande utbetalningar. Det vi nu gör är att utreda frågan och om du så önskar, påkalla förhandling med arbetsgivaren i frågan. De får inte verkställa något avdrag innan förhandlingen är fullgjord.