Fråga SSR Direkt: Täcker försäkringen upp förlorad inkomst under min sjukskrivning?

Här på sajten publicerar vi löpande några av de vanligaste frågorna vi får från våra medlemmar. Dagens fråga kommer från en medlem som undrar om det går att få mer ersättning vid sjukskrivning och sjukersättning än det som kommer från försäkringskassan.

Har du frågor om kollektivavtal, lön, semester, likabehandling eller något annat som rör dina rättigheter och utvecklingsmöjligheter på jobbet? Hittar du inte det du söker, hör av dig till SSR Direkt så hjälper vi dig att räta ut dina frågetecken. 

Är jag försäkrad?

Hej jag är sjukskriven på heltid sedan cirka 2,5 år och har i förra veckan fått besked om att jag fått sjukersättning på heltid vilket innebär en väldigt låg ersättning på cirka 65 procent av min lön. Jag undrar om förbundet har någon försäkring som skulle kunna gälla?

Åsa medlem i förbundet sedan många år.

Svar: Hej Åsa ja du har en anställning i en kommun och omfattas då av framförhandlade avtalsförsäkringar i det centrala kollektivavtalet Allmänna bestämmelser AB. Det fungerar så att de första 14 dagarna står arbetsgivaren helt för sjuklön och sedan med fram till dag 90 i sjukperioden står arbetsgivaren för en kompletterande sjuklön ersättningen sammantaget  med det man får från  försäkringskassan till strax under 90 procent av lönebortfallet. Försäkringen gäller sedan från AFA från dag 91 under sjukskrivningen till dag 360 så går AFA sjukförsäkring in men där måste man själv anmäla och skicka in läkarintyg. Den försäkringen gäller också vid sjukersättning fram till 65 års ålder. Läs mer på AFA hemsida och i dokumentet som är till höger på denna sida.