Fråga SSR Direkt: Tjänar jag in tjänstepension när jag är föräldraledig?

Här på sajten publicerar vi löpande några av de vanligaste frågorna vi får från våra medlemmar. Dagens fråga kommer från en medlem som ska vara föräldraledig från sin anställning i en kommun.

Har du frågor om kollektivavtal, lön, semester, likabehandling eller något annat som rör dina rättigheter och utvecklingsmöjligheter på jobbet? Hittar du inte det du söker, hör av dig till SSR Direkt så hjälper vi dig att räta ut dina frågetecken.

Tjänstepension när jag är föräldraledig?

Jag kommer att vara föräldraledig inom kort från min anställning som organisationsutvecklare i en kommun. Nu undrar jag om min arbetsgivare kommer fortsätta att betala in till min tjänstepension under min föräldraledighet eller om jag kommer jag att gå miste om insättningar?

/Hälsningar, Mapa

Svar: Så länge du är föräldraledig enligt föräldraledighetslagen kommer din kommunala arbetsgivare fortsätta att betala premier till din tjänstepension. I din pensionsgrundande lön kommer lönebortfallet på grund av ledigheten att räknas med. Det innebär att du inte ska gå miste om tjänstepension när du är föräldraledig.

Grunden till detta finns i de kollektivavtalade pensionsavtalen för kommuner, landsting och regioner, AKAP-KL (anställda födda 1986 eller senare) resp. KAP-KL (anställda födda 1985 eller tidigare).