Fråga SSR Direkt: tjänstepension som föräldraledig kommunanställd

Här på sajten publicerar vi löpande några av de vanligaste frågorna vi får från våra medlemmar. Dagens fråga kommer från en medlem som undrar över reglerna om tjänstepension för den som är anställd i en kommun och föräldraledig.

Har du frågor om kollektivavtal, lön, semester, likabehandling eller något annat som rör dina rättigheter och utvecklingsmöjligheter på jobbet? Hittar du inte det du söker, hör av dig till SSR Direkt så hjälper vi dig att räta ut dina frågetecken.

Jag är anställd hos en kommun, min fråga är om jag tjänade in tjänstepension när jag var föräldraledig?

 

I söndags när det var Tjänstepensionens dag passade jag på att gå igenom min tjänstepension. Jag är anställd i en kommun sedan fyra år tillbaka och var föräldraledig under 2013 med vårt andra barn. Jag vet att jag har pensionsavtalet KAP-KL genom min anställning och att arbetsgivaren betalar in 4,5 % av min lön på min pensionsförsäkring. Min fråga är om jag tjänade in tjänstepension när jag var föräldraledig?

Hälsningar från Mappan

Svar:

Hej Mappan. Ja, visst tjänade du in tjänstepension även när du var föräldraledig. Enligt båda kollektivavtalade tjänstepensionsavtal för kommuner och landsting, KAP-Kl (födda 1985 eller tidigare) och AKAP-KL (födda 1986 elelr senare) tjänar en in pension även under ledighet enligt föräldraledighetslagen.