Fråga SSR Direkt: Tjänstledighet

Här på sajten publicerar vi löpande några av de vanligaste frågorna vi får från våra medlemmar. Dagens fråga kommer från en medlem som undrar han har rätt att vara tjänstledig.

Har du frågor om kollektivavtal, lön, semester, likabehandling eller något annat som rör dina rättigheter och utvecklingsmöjligheter på jobbet? Hittar du inte det du söker, hör av dig till SSR Direkt så hjälper vi dig att räta ut dina frågetecken. 

Har jag rätt till tjänstledighet?  

Jag jobbar som HR-strateg inom en kommun i norra Sverige. Jag har fått ett erbjudande om ett spännande jobb på ett företag, men det är bara ett vikariat på ett år. Måste jag säga upp mig för att ta det jobbet eller har jag rätt att vara tjänstledig?

/Carlos

Svar: Du har inte någon lagstadgad rätt att vara tjänstledig. Detta innebär att arbetsgivaren inte är skyldig att låta dig vara tjänstledig om du inte vill säga upp dig. Däremot är det många arbetsgivare som ändå beviljar tjänstledighet för de som önskar. Mitt råd till dig är därför att prata med din chef och se vad hen säger.

Om du blir beviljad tjänstledighet är det viktigt att ni diskuterar villkoren, det vill säga hur länge du ska vara tjänstledig, vad som händer om du vill komma tillbaka tidigare än bestämt, och så vidare. I och med att det inte finns någon lag som reglerar tjänstledigheten finns det heller inget som reglerar dessa bitar. Om du har blivit beviljad tjänstledighet i till exempel ett år, har du ingen automatisk rättighet att komma tillbaka efter ett halvår om du skulle vilja det. Därför är det viktigt att detta regleras i förväg, och min rekommendation är att överenskommelsen är skriftlig.

Det finns undantag till ovanstående om du istället skulle ha jobbat inom statlig sektor, eller om tjänstledigheten skulle gälla att du på grund av sjukdom behöver prova annat arbete. Det finns även regler om tjänstledighet om du vill bedriva egen näringsverksamhet, eller vill vara ledig för studier, samt för föräldraledighet. Läs gärna mer om olika sorters tjänstledighet.