Fråga SSR Direkt: Uppsagd provanställning utan förklaring?

Här på sajten publicerar vi löpande några av de vanligaste frågorna vi får från våra medlemmar. Dagens fråga kommer från en medlem som undrar om hur reglerna kring avslut av provanställning ser ut.

Har du frågor om kollektivavtal, lön, semester, likabehandling eller något annat som rör dina rättigheter och utvecklingsmöjligheter på jobbet? Hittar du inte det du söker, hör av dig till SSR Direkt så hjälper vi dig att räta ut dina frågetecken.

Arbetsgivaren har valt att avsluta min provanställning i förtid utan att ange något skäl, får de göra så?

Hej!
Jag har sagt upp mig från min fasta tjänst för att börja på en ny, också det en fast tjänst. På min nya tjänst fick jag en provanställning första sex månaderna. Nu har det gått fem månader och idag kom min chef och som från en blixt från klar himmel meddelar hon att min provanställning kommer att avslutas. Hon vill inte berätta varför och när jag försöker fråga svarar hon bara svävande. Får min chef verkligen göra så?

/Uppsagt åskmoln

Svar:

Hej!
I lagen om arbetsskydd (LAS) § 6 regleras möjligheten för arbetsgivaren att tillämpa provanställning. Provanställningen är en särskild typ av tidsbegränsad anställning som automatiskt övergår till en tillsvidareanställning vid prövotidens slut. Provanställningen får tidsbegränsas till högst sex månader. För att en provanställning ska vara gällande måste det framgå av ditt anställningsavtal.

Provanställningen är emellertid en relativt oskyddad anställningsform. Arbetsgivaren, eller arbetstagaren för den delen, kan under hela provanställningens tid, eller senast sista dagen under perioden, meddela att den ska upphöra utan att måste ange något skäl för detta. Även om arbetsgivaren inte behöver ange några skäl får det förstås inte baseras på någon av diskrimineringsgrunderna. I lagreglerna framgår att arbetsgivaren behöver lämna besked senast två veckor innan anställningen ska avslutas men i många kollektivavtal, till exempel det kommunala, regleras tiden till en månad.

Även om din chef inte rent lagmässigt måste ange något skäl, tycker jag att du ska försöka få ett svar på varför de avbryter provanställningen. Om det är något som du gjort vill du förstås få reda på det så att du kan utveckla de delarna i framtiden. Det är också bra ifall det skulle finnas någon diskrimineringsgrund dold att få reda på det.

Som facklig part har vi rätt till en överläggning med arbetsgivaren när de avbryter provanställningen. Om du tycker det behövs ska du ta kontakt med ditt lokala ombud eller någon av oss ombudsmän på SSR Direkt så kan vi diskutera frågan mer.

Kom också ihåg att du inte alltid måste gå med på en provanställning. Många gånger är det bra att ifrågasätta om det verkligen behövs, och om det behövs – är det verkligen så att den längsta tiden som lagen medger är det som ska gälla? I ert fall kanske tre månader kan vara nog och inte sex månader. Provanställningen används ofta ganska slentrianmässigt och är verkligen värd att ifrågasätta eftersom anställningsskyddet är så försvagat under den perioden.