Fråga SSR Direkt: Vad är arbetsträning?

Här på sajten publicerar vi löpande några av de vanligaste frågorna vi får från våra medlemmar. Dagens fråga kommer från en lokalfacklig som gäller arbetsträning i rehabiliteringsprocessen.

Har du frågor om kollektivavtal, lön, semester, likabehandling eller något annat som rör dina rättigheter och utvecklingsmöjligheter på jobbet? Hittar du inte det du söker, hör av dig till SSR Direkt så hjälper vi dig att räta ut dina frågetecken.

Vad är arbetsträning?

Jag är ganska ny i rollen som lokalfackligt aktiv på min arbetsplats och på senare tid har allt fler kollegor blivit sjukskrivna. Som lokalfacklig förväntas jag sitta med på rehab-möten, men jag känner att det är lite av en djungel av åtgärder och uttryck. Vad är egentligen arbetsträning? Det är alldeles för oklart här hos oss.

/Lokalfacklig

Svar: En rehabiliteringsprocess innehåller vanligtvis många delar, nedan redogör jag kortfattat för vad arbetsträning är.

När en person har varit sjukskriven en längre tid kan det behövas åtgärder som underlättar återgången till arbete. En sådan insats är till exempel arbetsträning.

Arbetsträning är en arbetsinriktad rehabiliteringsåtgärd som syftar till att den anställde ska återfå sin arbetsförmåga genom att träna på vissa arbetsuppgifter. Arbetsträning innebär att den anställde är på arbetsplatsen utan krav på prestation.

Under arbetsträningen är det någon annan som utför de arbetsuppgifter som den som arbetstränar inte klarar av eller hinner med. Arbetsträningen ska inte ersätta den tid som det tar att lära sig ett nytt arbete, det vill säga introduktion.

Arbetsträning ska bara påbörjas om det är troligt att den anställde kan återfå sin tidigare arbetsförmåga.

Arbetsträningen ska planeras av arbetsgivaren eller Arbetsförmedlingen tillsammans med Försäkringskassan som bedömer om det är en effektiv rehabiliteringsåtgärd.

Många gånger behöver arbetsträning kombineras med andra åtgärder för att vara framgångsrik till exempel anpassning av arbetsplatsen och arbetstiderna eller anskaffning av arbetshjälpmedel.

Under arbetsträningen betalas ingen sjukpenning ut. Den anställde kan i stället ansöka om rehabiliteringsersättning från Försäkringskassan.

Arbetsträningen är begränsad till tre månader om det handlar om att den anställda ska gå tillbaka till ordinarie arbete. Vid arbetsträning på ett nytt arbete hos arbetsgivaren eller annan arbetsgivare finns inte tidsgränsen tre månader.