Fråga SSR Direkt: Vad är flexpension?

Här på sajten publicerar vi de vanligaste frågorna vi får från våra medlemmar. Dagens fråga kommer från en person som undrar över vad flexpension är.

Fråga:

Hej 

Jag har hört talas om flexpension i lite olika sammanhang. Vad är det?

Hälsningar Lotta

Svar:

Hej Lotta

Flexpension innebär att arbetsgivaren gör en extra avsättning till din tjänstepension och att du får en ökad möjlighet att gå ned i arbetstid i slutet av ditt yrkesliv. Samma sak kan även kallas till exempel deltidspension eller ålderspension flex.   

Flexpension regleras i kollektivavtal, vanligtvis i kollektivavtal om anställningsvillkor och löner. Inom privat sektor används ordet flexpension men där finns även begrepp med liknande innebörd såsom delvis uttag av pension och kompletterande premier. Hos statliga arbetsgivare finns ålderspension flex i pensionsavtalet PA 16 avd.1.  

Inom privat sektor finns flexpension för tjänstemän på många avtalsområden bl.a. Almega Kompetensföretagen, Almega tjänsteföretagen/Medieföretagen, Almega Revision och Konsult, Arbetsgivaralliansen branschavtalen Idéella och Idéburna Organisationer, Idrott och Upplevelse och Kultur, IDEA, Svensk Handel och huvuddelen av KFO:s villkors- och löneavtal. I dessa avtal är målet att den extra avsättningen inom några år ska uppgå till totalt 2 %. Den extra avsättningen för statliga arbetsgivare uppgår till 1,5 %.

Bakgrunden till flexpension är att både avsättningen till tjänstepension och intjänande av allmän pension behöver öka eftersom vi lever längre för varje år.  

Tanken med att kunna gå ned i arbetstid är att man ska orka jobba lite längre och därigenom fortsätta att tjäna in allmän pension och att den som inte vill arbeta längre ändå får en lite högre tjänstepension.

Har du frågor om kollektivavtal, lön, semester, likabehandling eller annat som rör dina rättigheter och utvecklingsmöjligheter på jobbet? Hittar du inte det du söker hör av dig till SSR Direkt så hjälper vi dig att räta ut dina frågetecken.