Fråga SSR Direkt: Vad händer om jag blir sjuk under min semester?

Här på sajten publicerar vi löpande några av de vanligaste frågorna vi får från våra medlemmar. Dagens fråga kommer från en medlem som undrar vad som händer om man blir sjuk under semestern.

Har du frågor om kollektivavtal, lön, semester, likabehandling eller något annat som rör dina rättigheter och utvecklingsmöjligheter på jobbet? Hittar du inte det du söker, hör av dig till SSR Direkt så hjälper vi dig att räta ut dina frågetecken. 

Vad ska jag tänka på om jag blir sjuk under min semester?  

Jag ska ha fyra veckor semester från och med måndag. Min sambo vaknade imorse med fruktansvärd halsont och det visade sig att han fått halsfluss. Nu oroar jag mig för att jag kommer bli smittad och undrar vad jag ska tänka på om jag blir sjuk under min semester.

/Eva, medlem i Akademikerförbundet SSR sedan många år

Svar: Hej Eva! Om du blir sjuk under din semester måste du anmäla detta till din arbetsgivare. Enligt semesterlagen ska en sådan anmälan göras utan dröjsmål, dvs. när du blivit sjuk eller senast när du kommit tillbaka från semestern. Du ska samtidigt meddela vilka dagar du varit sjuk under semestern och att du vill att dessa dagar inte ska räknas som semesterdagar. De semesterdagar som inte har räknats av kan du ta ut i ett senare sammanhang eller dela upp. Du kan dock inte kräva att få ut dagarna i direkt anslutning till den pågående semesterledigheten.

Om du insjuknar under semestern och anmäler detta till arbetsgivaren utan dröjsmål har du rätt till sjuklön i stället för semesterlön. Precis som vanligt görs ett löneavdrag för en karensdag och därefter får du sjuklön från din arbetsgivare. Hoppas nu att du håller dig frisk och kan njuta av din ledighet!