Fråga SSR Direkt: Vad innehåller ett kollektivavtal?

Här på sajten publicerar vi löpande några av de vanligaste frågorna vi får från våra medlemmar. Dagens fråga kommer från medlem som undrar vad ett kollektivavtal innehåller. Och eftersom det i dag är kollektivavtalets dag gör vi svaret tillgängligt för alla – även dem som inte är medlemmar.

Har du frågor om kollektivavtal, lön, semester, likabehandling eller något annat som rör dina rättigheter och utvecklingsmöjligheter på jobbet? Hittar du inte det du söker, hör av dig till SSR Direkt så hjälper vi dig att räta ut dina frågetecken.

Vad innehåller ett kollektivavtal?

Jag byter jobb då och då, och i kontakter med er rörande lönestatistik så kommer frågan om det nya företaget har kollektivavtal. Jag har alltid haft bra chefer och aldrig haft problem med mina tidigare arbetsgivare. Jag har aldrig behövt en ombudsman. Oftast kan jag lösa frågorna själv, eller så slutar jag. Vad är det jag missar?

Svar: Ett kollektivavtal är ett skriftligt avtal mellan en arbetstagarorganisation och en arbetsgivarorganisation eller en arbetsgivare, som reglerar löner och övriga villkor i anställningen. Arbetstagarna ska slippa utpressning. Arbetsgivaren ska inte kunna ge jobben till de som söker jobb som går med på den lägsta lönen eller de sämsta villkoren.

Kollektivavtalet som finns på en arbetsplats sätter ramarna för lön och villkor. Det betyder inte att avtalet låser fast en individ, men att avtalet fungerar som ett golv – inte ett tak. Ofta är det fullt möjligt för den enskilde att förhandla om bättre villkor.

Ett kollektivavtal är värt i pengar vid olika händelser i livet. Det har stor ekonomisk betydelse när du går i pension eller när du av olika anledningar får ett inkomstbortfall som exempelvis vid sjukdom, om du blir skadad på jobbet eller om din anställning upphör. De kompletterar lagstiftning på arbetsmarknaden och de allmänna socialförsäkringarna. Det kan handla om flera tusen kronor i månaden för den enskilde. Ta därför alltid reda på vad som gäller just för dig!

Kollektivavtalen innehåller också andra förmåner kopplade till din anställning, till exempel extra semesterdagar, föräldralön, ersättning vid jour och beredskap, övertidsersättning eller bidrag till motionsaktiviteter. Många bäckar små…

Samtliga anställda i kommuner, landsting och regioner, samt statligt anställda omfattas redan idag av kollektivavtal. Inom privat sektor finns det en mängd olika centrala kollektivavtal att hålla koll på, men det är inte alltid självklart att alla arbetsgivare har kollektivavtal i sektorn. Vilken partsställning vi har i de olika kollektivavtalen varierar också. Partsställningen har betydelse för om du blir företrädd direkt av Akademikerförbundet SSR, av ett annat Saco-förbund som vi samarbetar med eller om du endast kan bli företrädd av oss i vissa frågor.

Idag den 17 mars är det dessutom kollektivavtalets dag. Läs mer om kollektivavtal och den skrift som vi inom Saco tagit fram om kollektivavtalens försäkringar, Dina pengar – med och utan kollektivavtal, på Sacos hemsida.