Fråga SSR Direkt: Vilken anställningstid får jag tillgodoräkna mig?

Foto: Mostphotos
FAQ

Här på sajten publicerar vi de vanligaste frågorna vi får från våra medlemmar. Dagens fråga kommer från en person som är orolig för att det ska bli uppsägningar på företaget och undrar vilken anställningstid man får tillgodoräkna sig vid uppsägning på grund av arbetsbrist.

Har du frågor om kollektivavtal, lön, semester, likabehandling eller annat som rör dina rättigheter och utvecklingsmöjligheter på jobbet? Hittar du inte det du söker hör av dig till SSR Direkt så hjälper vi dig att räta ut dina frågetecken.

Fråga:

Hej, företaget jag arbetar för har haft ekonomiska problem under en tid och det har varit rykten om nedskärningar även om det inte kommit några konkreta besked. Jag har varit både vikariatsanställd och fast anställd i företaget samt att jag för ett antal år sedan hade ett sommarjobb på ett annat bolag i samma koncern. Jag har även varit pappaledig under ett år efter att jag blev fast anställd. Får jag tillgodoräkna mig all anställningstid eller bara tiden som tillsvidareanställd om det skulle bli uppsägningar? Och får jag räkna med min pappaledighet?

/Hälsningar Calle

Svar:

Hej Calle,

Utgångspunkten är att du har rätt att tillgodoräkna dig den sammanlagda anställningstiden hos arbetsgivaren. Man får då i regel räkna in all tid som du har haft en anställning. Sedan spelar det ingen roll vilken sorts anställning  det har varit vilket gör att du får tillgodoräkna dig både din vikariatsanställning och din tillsvidareanställning. Det spelar heller ingen roll om det skulle ha varit ett uppehåll mellan de olika anställningarna då LAS inte ställer upp något krav på att anställningen måste vara sammanhängande. När det gäller din tillsvidareanställning så är det hela perioden som du har varit tillsvidareanställd som räknas oavsett om man har varit frånvarande på grund av sjukdom eller som i ditt fall föräldraledighet.

När det gäller ditt sommarjobb så blir det dock en annan fråga. Om du hade sommarjobbat på samma bolag som du är tillsvidareanställd på idag så hade du fått tillgodoräkna dig även den anställningstiden oavsett om det ligger långt tillbaka i tiden. Du skriver dock att det var på att annat bolag i koncern och då får du inte tillgodoräkna dig den anställningstiden då det är två olika arbetsgivare.

Om man däremot byter anställning genom att övergå från ett bolag till ett annat så får man tillgodoräkna sig anställningstiden även för den första anställningen förutsatt att de båda bolagen ingår i samma koncern vid dagen för övergången.

Det kan även vara värt att notera att flera av de regler i LAS som berör anställningstiden kan frångås i kollektivavtal. Något annat kan alltså gälla enligt det kollektivavtal som gäller på den aktuella arbetsplatsen. I kollektivavtalet kan det till exempel finnas regler som ställer krav på att anställningstiden ska ha varit sammanhängande. Hör därför av dig till oss igen med information om vilket företag du arbetar på så kan vi hjälpa dig att säkerställa att det inte görs några undantag i kollektivavtalet.