Fråga SSR Direkt: Vilken lön är rimlig?

Här på sajten publicerar vi löpande några av de vanligaste frågorna vi får från våra medlemmar. Dagens fråga kommer från en nyutexaminerad socionom, som har frågor kring lön inför första jobbet.

Har du frågor om kollektivavtal, lön, semester, likabehandling eller något annat som rör dina rättigheter och utvecklingsmöjligheter på jobbet? Hittar du inte det du söker, hör av dig till SSR Direkt så hjälper vi dig att räta ut dina frågetecken.

Vilken lön är rimlig, och hur räknar jag?

Jag har precis tagit examen och håller nu på att söka jobb. Jag har ett sommarjobb på gång inom kommunen, och eventuellt kan jag få fortsätta på ett vikariat till hösten. På sommarjobbet skulle jag få timlön. Hur räknar jag då, alla pratar ju om månadslön hela tiden? Vad är ingångslönen för socionomer, och spelar det någon roll om det bara är ett vikariat?

/Nyexad socionom i Umeå

Svar: För att omvandla en månadslön till timlön delar man ofta månadslönen med 165. Denna siffra kan skilja sig åt mellan olika sektorer och kollektivavtal. Inom kommunal sektor är det 165, inom vissa andra avtal i privat sektor kan det till exempel vara 167. 26 000 kronor per månad blir därmed 157,57 kronor i timmen. (26 000/165=157.57 kr). På kortare anställningar kan semesterersättningen läggas på timlönen. När du förhandlar lönen med arbetsgivaren är det viktigt att klargöra vad som gäller.

Det finns ingen specifik ingångslön, utan lönen ska vara individuell och differentierad. Hänsyn tas till en rad faktorer, som tidigare yrkeslivserfarenheter, utbildning och personlig kompetens. Dessutom måste du se till vilka krav arbetsuppgifterna ställer, arbetsgivarens lönepolitik och lönestruktur. Med utgångspunkt i detta kan du sedan ta hjälp av vår lönestatistik. Saco Lönesök är en webbtjänst som ger dig tillgång till lönestatistik från Sveriges största databas för akademikerlöner. Saco Lönesök bygger på löneuppgifter från över 300 000 akademiker. Uppgifterna kommer från Sacoförbundens löneenkäter och från den partsgemensamma statistiken, som bygger på uppgifter som samlats in via arbetsgivare.

En arbetsgivare får inte diskriminera någon på grund av anställningsform. Detta regleras i Lagen mot diskriminering av deltid/visstid (2002:293). Arbetsgivaren har därmed inte rätt att ge dig lägre lön bara för att det är ett vikariat.