Fråga SSR Direkt: What's in it for me?

Här på sajten publicerar vi löpande några av de vanligaste frågorna vi får från våra medlemmar. Dagens fråga kommer från en lokalfacklig förtroendevald som undrar vilka argument som är bäst för att få fler medarbetare att gå med i facket?

Har du frågor om kollektivavtal, lön, semester, likabehandling eller något annat som rör dina rättigheter och utvecklingsmöjligheter på jobbet? Hittar du inte det du söker, hör av dig till SSR Direkt så hjälper vi dig att räta ut dina frågetecken. 

Hur får jag fler att gå med i facket?

Jag är lokalfacklig företrädare och tycker förstås att fler av mina kollegor borde gå med i facket. Ju fler vi är, desto mer kan vi påverka! Men hur kan jag övertyga fler medarbetare om fördelarna med att gå med i facket? Har ni några bra argument?

/Facklig kollega

Svar: Det finns många olika anledningar att gå med eller vara kvar i facket. Medlemskapet påverkar i både stort och smått. Här har vi både som fackförbund och lokala företrädrade en utmaning i att informera om nyttan med fackligt medlemsskap. Många gånger är det saker man inte känner till att man kunde fått hjälp med, innan det är för sent. Här nedan kommer några viktiga skäl till varför ett fackligt medlemsskap är viktigt hos oss:

Råd och stöd av ombudsmän och chefsförhandlare

Akademikerförbundet SSR har ombudsmän och chefsförhandlare som kan sina medlemmars arbetsvillkor och som kan ge kvalificerade råd och förhandlingshjälp. Förbundet bevakar dina rättigheter vid uppsägningar och omorganisationer samt granskar anställningsavtal. Förbundet har även jurister som har stor erfarenhet av arbetsrättsliga problem. En timmes rådgivning med en privat arbetsrättsjurist kostar ofta mer än en hel årsavgift till fackförbundet. Hos oss får du råd och stöd av förbundets specialister på arbetsrätt, pensioner, försäkringar och frågor som rör din yrkesroll. Vår stora lokala organisation ger dig också närhet till kompetenta fackliga företrädare.

Förhandlings- och rättshjälp

Om det uppstår en arbetsrättslig tvist på din arbetsplats kan vi begära förhandling med din arbetsgivare för att lösa frågan. Det kan till exempel gälla att du blir omplacerad, blir uppsagd eller känner dig diskriminerad. Skulle det behövas, kan du få hjälp att driva ditt ärende i domstol.

Vägledning genom hela din karriär

Genom att vara medlem kan du få stöd i ditt arbetssökande. Bland annat kan förbundet vara ett stöd i frågor som rör ansökan, anställningsintervjuer, löneanspråk och allmänna villkor. Du kan skicka in ett underlag för personligt brev och CV och få feedback innan ansökan skickas till potentiell arbetsgivare.

Sveriges bästa lönestatistik

Som medlem i Akademikerförbundet SSR får du tillgång till Saco Lönesök, Sveriges bästa lönestatistik för akademiker. Du får även rådgivning och de bästa argumenten inför din löneförhandling.

Inkomstförsäkring

Vår inkomstförsäkring ingår i medlemskapet utan extra kostnad. Den kompletterar ersättningen från a-kassan upp till 80 procent av din lön, i ungefär sju månader. Om du tjänar mer än a-kassans tak på 25 025 kr/mån så har du nytta av inkomstförsäkringen. Inkomstförsäkringen gäller även om du säger upp dig själv.

Medlemserbjudande och förmåner

Du får förbundets medlemstidning Akademikern hem i brevlådan. Chefer och personalvetare för dessutom Chefstidningen. Du får också rabatt på Socionomenoch flera andra tidskrifter.

Fritidshus

Du får möjlighet att hyra förbundets fritidshus och lägenheter i Cagnes-sur-Mer utanför Nice på franska rivieran, i Fuengirola på spanska solkusten och i Klövsjö i Jämtlandsfjällen.

Vill du ha fler argument för ett facklig medlemsskap kan du läsa mer här på vår hemsida.