Framtidens HR finns i mobilen

Framtiden är digital och det gäller även HR-frågor. Snart kan allt från ditt medarbetarsamtal till anställningskontrakt finnas i en app i telefonen.

– När HR blir digitalt är det till för medarbetarna, inte för HR-avdelningarna, säger Eric Matsgård, digitalchef på Aditro, under ett seminarium på Mötesplats HR.

Allt mer av våra liv sker digitalt. Men Eric Matsgård tycker att HR ofta ligger långt efter när det gäller till exempel användarvänlighet.

– I dag är det mobil som gäller. HR-systemen ska vara precis som din favorit-app. Du ska kunna använda dem när du ligger i soffan.

Om han får drömma ska ingen del av HR-arbetet i framtiden ske på papper.

– Man ansöker på Linkedin och kommer rakt in i rekryteringssystemet. Sen laddar man ner en app och signerar anställningskontraktet med bank-id. Alla checklistor, alla kontakter, påminnelser, tidrapporter och lönebesked finns i appen.

En del av den visionen är fortfarande just en vision. Men HR-arbetet går hela tiden mot allt mer digitalisering.

På företaget HL display har man nyligen infört digitala medarbetarsamtal. Från att dokumentationen från samtalen skrivits in på papper eller i separata dokument ligger nu allt i samma webbaserade system. Det underlättar både överblicken för HR-avdelningen och möjligheten för enskilda medarbetare och chefer att gå in och titta i systemet.

– Det ska kännas enkelt och roligt att logga in och titta. Hittills har det tagits emot väldigt bra, säger HR-managern Anna Carlsson. 

Text: Johanna Kvarnsell, Akademikern

Läs mer: 

Så blir du en effektfull ledare