Frivilligorganisationen föddes ur flyktingkrisen

På två månader har Refugees Welcome Stockholm gått från en Facebookgrupp till att bli en välkänd organisation med kontor, organisationsnummer och tusentals frivilliga. Statsvetaren Tina Morad är en av eldsjälarna som håller lågan vid liv.

I Sverige är ovanligt många på olika sätt engagerade i ideellt arbete, visar forskning från Ersta Sköndal högskola. Sedan i september märks en tillfällig ökning i det vanligtvis stabila engagemanget. I Refugees Welcome Stockholms Facebookgrupp är det full rulle. Matleveranser, kläddonationer, tolkar, transport, boenden och pengabidrag styrs snabbt upp med hjälp av gruppens tusentals medlemmar. I mattältet vid T-centralen är det aktivitet nästan dygnet runt. För personerna bakom RWS har det varit en oväntad resa som slagit alla rekord.

– Vi gick från att vara ett privat initiativ, en folkrörelse, till att bilda en ideell förening på bara tre veckor. Det har gått otroligt snabbt, men varje dag har känts som ett år, säger Tina Morad, initiativtagare och talesperson för den nybildade föreningen.

Tina Morad var mitt uppe i sina studier för en masterexamen i statsvetenskap när flyktingkrisen i september plötsligt blev akut. Efter att ha sett ett upprop på Facebook gick hon, som så många andra, till T-centralen för att se hur hon kunde hjälpa till. Tillsammans med kollegor och vänner som, liksom hon själv, talar arabiska, kurdiska och persiska tolkade hon mellan nyanlända och volontärer.

"Bakgrund spelar ingen roll"

Gruppen bestämde sig snart för att ta namnet Refugees Welcome Stockholm. Det fanns redan grupper i Malmö och Göteborg, så tanken var att skapa en igenkänning både hos volontärer och flyktingar. Men de märkte snabbt att det inte var så lätt att samla alla frivilliga under ett och samma paraply.

– Det blev rätt mycket slitningar redan efter några dagar. Vissa grupper var där bara för att ta hand om folk, medan andra var där för att representera en politisk agenda eller ideologi. Så vi beslutade ganska tidigt att vi skulle vara politiskt och religiöst oberoende. Hos oss är alla välkomna, säger hon.

Bland volontärerna blandas personer från Lidingö, Djursholm och Södermalm såväl som Rinkeby, Tensta och Fittja. Politisk färg eller bakgrund spelar ingen roll, menar Tina Morad, när målet är hjälp på bästa och snabbaste sätt.

Ett sätt att göra det är den mottagningscentral som Stockholms stad nu ska bygga upp baserat på förslag från föreningen. Där ska RWS samsas tillsammans med Röda Korset, Socialtjänsten, Migrationsverket och ungdomsjouren. På så sätt blir det smidigare att fylla alla behov, från tolkning och rådgivning till näring och klädbehov, förklarar Tina Morad. Och allt oftare får de också förstärkning från de asylsökande själva. Efter en varm dusch, en ordentlig måltid och lite vila är det många som kommer tillbaka för att erbjuda sina tjänster som till exempel läkare, lärare eller snickare, eller för att vakta barn.

– Vi ger inte någon en offerkofta. Det här är inte personer som inte kan tänka eller göra saker själva. Det finns ett krig som pågår i deras land, det är det enda. De är fortfarande kapabla människor som vill engagera sig och visa vad de kan, säger Tina Morad med eftertryck.

Mer stöd behövs

Men mottagandet är bara det första steget. Sedan omkring en månad tillbaka är Refugees Welcome Stockholm en registrerad ideell förening med organisationsplan och strategier på kort, medel och lång sikt. Och med stora ambitioner. De har redan bildat en grupp som heter RWS Ung, som håller på att planera sin verksamhet för nyanlända barn och unga. Tina Morad ser gärna fler liknande verksamheter i framtiden.

– Det finns ett behov av att engagera och motivera folk. Det behövs kulturella evenemang, sport och fritid. Inte bara tak över huvudet. Det är inte osannolikt att vi kan öppna någon typ av verksamhet med aktiviteter under samma tak, säger hon.

Refugees Welcome Stockholm har på kort tid lyckats göra stor skillnad. Men ska man fortsätta sin utveckla verksamheten krävs mer stöd från det allmänna. Ett kontorskollektiv på Sveavägen har upplåtit kontorsplats gratis åt föreningen. Själv lägger Tina Morad nästan varje vaken minut på sitt arbete med flyktingfrågan. Hennes studier i statsvetenskap har tillfälligtvis fått stå tillbaka för mer pressande frågor.   

– Första veckan kom uppemot tusen sjuka och skadade personer på flykt. Jag var en av de ansvariga för hundratals volontärer. Det var en surrealistisk känsla att gå på ett seminarium och läsa om det som skedde bara två-tre stationer bort.

– Jag fick fråga mig själv, vad prioriterar jag just nu? Läsa teorier eller hjälpa människor som faktiskt behöver det? Då var det inte svårt att fatta beslutet att släppa allt.

Text: Ylva Mossing