Fullspäckat program för deltagarna

Mingla, fördjupa sig – och rekrytera. Besökarna på Socionomdagarna ser till att få ut det mesta de kan från två intensiva dagar.

Sorlet stiger och faller på Stockholmsmässan i Älvsjö. Omkring 1 400 personer har samlats i det stora konferenscentret för att få höra föreläsningar och debatter, lära sig mer om nya projekt och ny forskning, och inte minst för att träffa kollegor från hela landet.

Egen utveckling

För Johanna Rundén, enhetschef på ett HVB-hem för ensamkommande flyktingbarn i Strömsunds kommun, är det första gången på Socionomdagarna. Hon passade på att lyssna på Mona Sahlin, som berättade om arbetet med att förebygga våldsbejakande extremism.

– Jag ville göra det här för min egen utveckling och inte bara ha fokus på just ensamkommande. I sitt jobb har man ofta fokus på en mycket smal fråga, men socialt arbete är så mycket mer. Det finns en otrolig bredd inom vårt område. Det är just det som socialt arbete handlar om. Allt hänger ihop, säger hon. 

"En påfyllning"

Eva Holmberg, huvudskyddsombud för Akademikerförbundet SSR i Örebro län, har noga läst igenom programmet och blandat både spännande och matnyttigt.

– Det här är en påfyllning på den grundkompetens vi redan har. Vi kan en hel del redan, men att bara få sitta och lyssna i en timma, reflektera, och fördjupa sig, det är vad det handlar om. Att få lära sig mer om något som man är nyfiken på.

Efter två seminarier på tisdagsmorgonen ser hon tydligare än någonsin vikten av nätverk mellan myndigheter och organisationer. 

Johan Lundqvist, som jobbar med försörjningsstöd i Botkyrka kommun, har just varit på en föreläsning om ”nätvandrare” och hur nätet kan användas för både bra och dåligt. – –– Jag har satsat på bredd bland seminarierna. Jag ser det som en chans att vidareutbilda mig, säger han.  

Nätverkande

Maria Innerman och Mari Lennartsdotter från socialtjänsten i Älvkarleby kommun har däremot andra avsikter. De är här för att ragga – kollegor.

– Vi är här mest för att nätverka och träffa andra. Och kanske ragga nya medarbetare. Det är jättesvårt att rekrytera som liten kommun. Särskilt till såna tjänster som vi har, som barnhandläggare, säger Mari Lennartsdotter.

Men de passar också på att titta in på några av föreläsningarna. Tisdagsmorgonen inleddes med en djupdykning i Region Skånes handlingsprogram vid misstänkta fall av barn som far illa.

– Det är ett intressant område. Hade vi resurserna skulle vi vilja jobba mer med samverkan, säger Maria Innerman.