Gästblogg: Är ålder lika med kompetens?

Jag har alltid längtat efter att bli äldre. Trott att respekt och kompetens kom med åldern. Idag vet jag att ålder inte är lika med kompetens. Sara Ulander skriver om att våga ta plats och våga vägra åldersdiskriminering.

Jag fyller 26 år i år. Många av mina vänner har börjat brottas med åldersnoja. Det är mycket som ska hinnas med innan vuxenlivet börjar, innan vardagen kantas av villa, Volvo och vovve. För mig har det alltid varit motsatsen, jag har alltid längtat efter att bli äldre. Trott att respekt och kompetens kom med åldern. Idag vet jag att ålder inte är lika med kompetens.

Ni kanske känner igen frustrationen när "de äldre" avfärdar era argument med ord som "livserfarenhet". Jag vet allt om den frustrationen. Har så länge jag kan minnas brottats med känslan av att vara så mycket mer än vad min ålder ger sken av. Velat visa "de äldre" vad jag går för, som om jag haft något att bevisa på grund av min låga ålder. Ni kan ju då tänka er hur det var att komma ut i arbetslivet, efter fem år på universitet, som nyexaminerad, oerfaren och ung beteendevetare. Tanken på att jag skulle arbeta med, och försöka få respekt av, medelålders människor som tror att de varit med om allt, var skrämmande.

Jag har dessutom alltid upplevt att fördomar kring ålder florerat i samhället och framförallt i arbetslivet. Platsannonserna inleds med att yrkeserfarenhet är ett krav, lönen avgörs av erfarenheter eller år i branschen och inte av faktisk kompetens. "De äldre" i fikarummet pratar om hur naiva och oansvariga de var när de var 25, och tänker inte på att jag sitter bredvid och sippar på mitt beska kaffe med massor av mjölk i.

Den värsta boven är jag

För att kompensera för mitt dåliga självförtroende har jag älskat universitetsvärlden. Att plocka på mig högskolepoäng och se hur antalet växer har gett mig en slags konkret övertygelse om att jag faktiskt kan någonting. (Även om jag vissa stunder har ifrågasatt även det. Ni vet den där tentan som ni var så nöjda med, och nu inte minns någonting av...)

I skrivande stund har jag arbetat som coach i ett år. Jag har arbetat med, och coachat, personer som är mer än dubbelt så gamla som jag. Vad jag insett är att den värsta boven i dramat åldersfördomar är jag själv. Det är jag som sätter upp mina egna hinder och skapar mina egna begränsningar. Det är jag som nedvärderar mig själv efter min ålder, och tror att alla andra tänker som jag. Visst finns det människor som nedvärderar ungas kompetens på arbetsmarknaden, men inte vill väl jag vara en av dem? Jag vill vara den som vänder min unga ålder i arbetslivet till en fördel. Jag har livet framför mig, jag har potential, kapacitet att lära, att formas och att utvecklas. Min styrka blir kombinationen av kompetens från universitetet och nya, nyfikna ögonen.

Lika mycket som mitt självförtroende har vuxit det senaste året, upplever jag också att statusen för beteendevetare har förändrats. När jag började studera 2010, kändes det som om de flesta inte ens visste vad en beteendevetare var, än mindre syntes ordet beteendevetare i några platsannonser. Idag är situationen helt annorlunda och jag är otroligt stolt över att kunna säga att jag är en beteendevetare. Vi behövs inom många olika branscher och i många olika roller – äntligen börjar resten av samhället också förstå det.

Till er som någonsin tänkt, eller tänker, som jag – våga lita på att era kunskaper, våga ta plats och våga vägra den åldersdiskriminering som arbetslivet ibland visar upp. Sök jobbet ändå och berätta varför din unga ålder kan vara en fördel. Jag trodde att livet skulle börja vid 25. Då skulle jag vara vuxen och bli behandlad därefter. Nu förstår jag att det är jag själv som definierar vem jag är, inte en siffra, och definitivt inte någon annan. Nu vet jag att ålder inte är lika med kompetens.

Om Sara

Sara jobbar som coach på företaget Antenn Consulting, där hon bland annat arbetar med omställning, karriärcoachning och outplacement. Hon är utbildad beteendevetare med en magister i psykologi och har även breddat sig inom arbetsmarknadskunskap och kriminologi.