Grattis alla skyddsombud!

Den 26 oktober firar vi Skyddsombudens dag. Det gör vi för att vi vill uppmärksamma skyddsombuden och synliggöra deras viktiga uppdrag.

Det är inte alla som vet vad ett skyddsombud gör. Men skyddsombudet har ett otroligt viktigt uppdrag: Hen ser till att kollegorna har en bra och säker arbetsmiljö. Det kan handla om allt ifrån lokaler och anordningar till arbetsmetoder, men framförallt den psykosociala arbetsmiljön. Att ingen ska bränna ut sig och bli sjuk på grund av jobbet. Skyddsombudet företräder sina kollegor i arbetsmiljöfrågor och ska till exempel vara med vid planering av nya eller ändrade lokaler, anordningar, arbetsprocesser, arbetsmetoder och ny arbetsorganisation. 

Vi tycker att skyddsombuden är värda all respekt – och lite extra uppmärksamhet. Så varför inte ta en extra fikapaus med ditt skyddsombud i dag? Eller passa på att titta på Sacos webbsända seminarium om det gränslösa arbetslivet.

Vill du veta mer?

Vill du veta mer om vad det innebär att vara skyddsombud? Läs gärna Fatima Iramdanes gästblogg från i somras om hur hon ser på sin roll som skyddsombud. Läs också fem frågor och svar med Stefan Hellsberg, huvudskyddsombud i Eskilstuna. Du hittar också mer information under fliken Arbetsmiljö här på vår hemsida. Där finns också Sacos broschyr som förklarar mer detaljerat hur arbetet som skyddsombud går till.