Hallå där Felicia och Begmohammed, studentombudsmän!

Ni är de nya studentombudsmännen på Akademikerförbundet SSR. Berätta, vad ska ni göra som studentombudsmän?

– Massor! Kortfattat och generellt: en far runt mellan landets lärosäten och föreläser om facket, arbetsmarknaden, rättigheter och karriärmöjligheter. Vi har det huvudsakliga ansvaret för förbundets studentverksamhet vad gäller evenemang, rekrytering och samarbeten med kårer och studentföreningar. Jag kommer ha ansvar för verksamheten i södra Sverige och Stockholm. Detta innebär även att jag kommer arbetsleda tjugo studentinformatörer som själva pluggar på något av de berörda lärosätena, säger Felicia Malmqvist.

– Vårt uppdrag är att ta hand om förbundets studentmedlemmar, att rekrytera nya och vårda våra nuvarande. Vi ger också karriärrådgivning, har samarbeten med olika programföreningar och är ute och föreläser och träffar studenter, säger Begmohammed Derakshande-Tomadj som kommer att ha ansvar för norra Sverige och Göteborg.

Vad har ni för bakgrund och varför ville ni bli studentombudsmän?

– Jag är teatervetare och spetsat in mig på dramaturgi och genusstudier. Jag tog examen nu i juni och hade faktiskt min opponering samma dag som min första arbetsdag på förbundet. Under studietiden har jag bland annat jobbat som studentinformatör på DIK, varit förtroendevald på Stockholms universitets studentkår, informationssekreterare i Humanistiska föreningen vid Stockholms universitet, ersättare i Stockholms studentkårers centralorganisation och jag klämde även in en dramaturgpraktik på Unga Klara. Med andra ord är påverkansarbete och medlemsorganisationer något jag har i blodet och brinner för, säger Felicia Malmqvist.

– Jag är statsvetare och har pluggat i Uppsala. Där har jag varit ordförande för studentrådet på Akademikerförbundet SSR. Jag har även jobbat som handläggare på Migrationsverket och med olika fackliga uppdrag. Jag ville bli studentombudsman för att det lät som en riktigt rolig tjänst, det är mycket energi och drag runt förbundet som jag tycker känns kul. Det är ett modigt förbund där man vågar ta ställning i olika samhällsfrågor och försöker driva politiken framåt, säger Begmohammed Derakshande-Tomadj.

Ni kommer att vara studentombudsmän i två år, vilka frågor vill ni driva?

– Det viktigaste för mig kommer vara att stärka studenterna. Under min studietid var jag väldigt orolig för mitt framtida yrkesliv, många gånger helt i onödan. Jag vill bättra på studenternas kunskaper om sina möjligheter och rättigheter då det är allt för vanligt att unga hamnar i kläm på arbetsmarknaden. Kanske inte en specifik fråga men jag har satt upp en egen målsättning om att lära mig så mycket som möjligt om jämställdhet på arbetsmarknaden, säger Felicia Malmqvist.

– För mig som statsvetare så ligger samhällsvetarprofessionen lite extra varmt om hjärtat. Jag vill synliggöra den här gruppen och lyfta professionen ytterligare. Men jag kommer självklart att representera alla medlemsgrupper, säger Begmohammed Derakshande-Tomadj.

Varför ska man bli studentmedlem?

– Du betalar en hundralapp för hela studietiden och för det får du i princip samma förmåner som du har som anställd, vilket är en riktigt bra service. Du får rådgivning och hjälp kring ditt extrajobb, CV-granskning och simulerade anställningsintervjuer, säger Begmohammed Derakshande-Tomadj.

Text: Stina Loman, Akademikern