Hallå där, Özz Nûjen!

Snart är det dags för Almedalsveckan och den 5 juli står Özz Nûjen på scen igen med Akademikerförbundet SSR:s förbundsordförande Heike Erkers och framträdandet Öppet Sverige. Så Özz, vad är ett öppet Sverige för dig?

– Ett öppet Sverige är ett Sverige där man tar tillvara alla våra styrkor och olikheter. Ett öppet Sverige är också ett öppet sinne, att vara nyfiken och att vara öppen för att det finns utmaningar men ännu fler möjligheter.

Hur når vi dit?

– Genom att behandla folk som man själv skulle vilja bli behandlad. Att ta hand om sig och andra. Och att ge folk en chans.

Rasism är ju inte direkt ett lättsam fråga. Hur tror du att komedi kan hjälpa till att motverka rasism?

– Skratt är ett jättebra medel för att prata om allvarliga ämnen. Kan man skratta så kan man också prata allvar på ett betydligt bättre sätt. Vi behöver kunnna driva med eländet och visa på hur sjukt det är och hur infantilt det kan vara. Genom skrattet så får man också en förändringsbenägenhet. Man kan ta till sig och beröra ämnet. Och på så sätt försöka förändra hur man själv förhåller sig till saker.

Varför turnera med ett fackförbund?

– Akademikerförbundet SSR är faktiskt ett av de få fackförbund som verkligen står upp för ett öppet Sverige. Som inte bara pratar utan också gör.

Ni har ju varit runt en hel del och träffat väldigt många medlemmar. Vad har du tagit med dig från dina upplevelser under turnén och från dem du träffat?

– Att det finns jättemycket kompetent arbetskraft där ute. Jättemånga bra medmänniskor och medarbetare, som är välutbildade och kunniga, och som både älskar sitt jobb och vill vara med och förändra sitt samhälle till det bättre.

Vilken roll anser du att fackförbunden kan eller bör spela när det gäller att motverka främlingsfientlighet?

– På samma sätt som när de växte sig starka i början och mitten av nittonhundratalet, så tror jag att det är dags att ta debatten, ta för sig och vara en del i samhällslivet. Prata om det! Det finns ju också en hel del krafter som vill motverka fackförbunden. De är en viktig motvikt mot onda krafter och då bör de ta sitt ansvar.

Varför ska man komma och se er i Almedalen?

– För att få en jävligt kul föreställning och jätterolig kväll tillsammans!