Häng med på jakt

Jakt på jobb till akademiker med utländsk examen. Så ska kommunerna stoppa svenska IS-krigare. Koll på hbtq – nu satsar socialtjänsten. Nya numret av Akademikern landar i din brevlåda i dag. Och finns förstås på akademikern.se

I Akademikern nr 2 får vi följa med Arbetsförmedlingens Rebecca Karlsson när hon jagar jobb till akademiker med utländsk examen. Statsvetaren Erika Calderon berättar om sin väg från UNDP i Caracas till Volvo i Göteborg.

En femtedel av alla akademiker i Sverige är utbildade i ett annat land. Trots att de har avancerade examina och stor arbetslivserfarenhet har de svårt att få jobb. Särskilt ett jobb som motsvarar kvalifikationerna.

Det är en situation som ingen är tillfreds med. Varken regering, myndigheter, arbetsmarknadens parter, företagen eller akademikerna själva. I många år har man diskuterat lösningar och påpekat att något måste göras. Ändå händer inte så mycket i praktiken. Varför då? Det försöker vi reda ut i numrets tema.

Vi träffar också Livsmedelsverkets generaldirektör som ger oss en inblick i hans karriär, från kamp för utsatta barn till strid om dieter. Han berättar hur tankar på tvären drivit honom framåt i karriären, men också om tiden då han och familjen utsattes för hot på grund av hans arbete.

Elevhälsan i Karlstad var tidigt ute med att hbtq-certifiera sig. Nu följer allt fler elevhälsoteam, socialtjänster och myndigheter i deras spår och skaffar sig koll på hbtq-frågor.

Den senaste tiden har medier rapporterat att hundratals unga svenska män rest till Syrien och Irak för att ansluta sig till krigande grupper. Nu är det dags för kommunerna att stoppa dem. Regeringens kommitté för samordning av insatser mot våldsbejakande extremism och säkerhetsforskare berättar hur, och Göteborg och Örebro kommuner delar med sig av sina erfarenheter.

Hör gärna av dig och berätta vad du tycker om Akademikern: red@akademikern.se Tidningen är till för dig och vi vill att den ska kännas angelägen. För att lyckas med det behöver vi din feedback. Vill du diskutera med andra medlemmar? Starta och delta i diskussioner på förbundets sajt: akademssr.se

Trevlig läsning!