Har du lämnat frysdörren öppen?

Arbetsmarknaden. Många vill in, men får inte. Allt medan de som befinner sig där har det hett om öronen. Den berömda balansen i arbetslivet är en konst. Prevent har lanserat ett balansverktyg, men det räcker inte. Stäng frysdörren och ta snacket med din chef.

Igår: Riksdagens öppnande. Allas blickar vändes mot Helgeandsholmen – och då inte bara för att bedöma och fascineras/förfasas över prinsessornas klädval. Uppropet av landets 349 riksdagsledamöter är startskottet på ett stressigt och spännande kommande riksdagsår. Mycket står på spel!

På bilder i tidningar och sociala medier ser ledamöterna mer ut som exalterade skolbarn och (i princip) alla har ett stort leende på läpparna. Längre fram kommer det att bli mer pressade leenden, svettiga pannor och trötta ögon. Riksdagsjobbet är ingen dans på rosor. Få pratar om riksdagsledamöternas arbetsmiljö. Den allmänna uppfattningen verkar vara att en tillräckligt hög lön kompenserar för en dålig arbetsmiljö. Kan det verkligen fungera så?

Arbetsmiljö är på mångas läppar. Inte minst bland våra medlemmar. Framförallt handlar det om den psykosociala arbetsmiljön. Det är inte lampor och höj- och sänkbara skrivbord som är problemet. Det är arbetsbelastningen, pressen och stressen.

Vi är kompressorn

Jag hade förmånen att lyssna på arbetsmarknadsminister Ylva Johansson förra veckan och jag imponerades över hennes närvaro i salen trots att vi var många åhörare och avståndet mellan scen och publik ofta brukar vara till nackdel för ett bra samtal. Hon hade dessutom en väldigt bra liknelse kopplad till stress och arbetsbelastning. Hon beskrev arbetsmarknaden som en frys (inga liknelser i övrigt) där vi är kompressorn som jobbar för att hålla rätt temperatur. Varje gång du öppnar frysdörren går kompressorn igång och jobbar för jämn kyla. Sen stänger den av när måltemperaturen är nådd. Av och på. Av och på.

Arbetslivet idag är mer som att någon lämnat frysdörren öppen och kompressorn går för högtryck. Ända tills kompressorn ger upp. På många av landets socialtjänster har någon både lämnat frysdörren öppen och satt igång bastuaggregatet…

Inte för att Ylva Johansson kommer att motionera i riksdagen, men ledamöterna skriver i dessa dagar så att fingertopparna glöder. Den allmänna motionstiden i riksdagen avslutas den 6 oktober. Förra året inlämnades totalt 2 902 motioner, varav 24 handlade om arbetsmiljö och hamnade på Arbetsmarknadsdepartementets bord. Samtliga avslogs.

Jag vill ändå inte mena att det är ett nederlag. Alla departementen läser noga alla motioner som rör deras respektive sakområde. Att skriva motioner är att också påverka tjänstemännen. Direkt och indirekt. Politik är påverkan. Politik gör skillnad. Att arbeta aktivt med arbetsmiljöfrågor gör skillnad, och det visar sig gälla både på EU-nivå och här hemma enligt ett utspel från Arbetsmiljöverket. Samtidigt som sanningen är att den psykosociala stressen är den som är svårast att jobba med. En vidbränd kompressor är lättare att hantera än en utbränd medarbetare.

Hitta balansen

Något som upprör både mig och många andra är när chefer försöker att göra strukturella problem till individproblem. Det är sällan som den enskildes fel och brister leder till sjukskrivning på grund av stress, och det är tyvärr vanligt att chefen lyckas få en rad av medarbetare på samma väg – och ändå vill härleda det till individernas problem. Strutsen stoppar inte huvudet i sanden, det är en myt. Men den chef som inte ser de strukturella problemen har verkligen kört ner halva överkroppen i den där sandlådan.

Med risk för att bidra till att individualisera en strukturellt dålig arbetsmiljö vill jag ändå slå ett slag för Prevents nya guide till balans i arbetslivet.

Nej till flexibilitet, frihet och stimulans? Ja till kontroll, konstant uppkoppling och tillgänglighet? Det handlar om att finna balansen i allt – även på jobbet. Balansguiden försöker visa hur just din situation ser ut. Men också vad du kan behöva tänka extra på och vad du kan komma att behöva prioritera. Balansguiden ställer de rätta frågorna för att du ska tänka framåt.

Det stannar inte här. Stäng frysdörren och ta ett snack med din chef. Själv ska jag göra det i oktober.