Här träffar man kuratorn via mobilapp

Piteå ungdomsmottagning har tagit fram ny app för att kuratorn ska hinna träffa ungdomar i fler kommuner. "Vad Norrbotten har att jobba med är avstånd. Ska någon tid räcka till fysiska möten och inte bara förflyttning bör andra mötesformer användas", säger projektledaren.

Två nya ungdomsmottagningar har öppnats i Arvidsjaur och Arjeplog efter att Piteå ungdomsmottagning fått pengar från regeringen för att öppna fler mottagningar. Men eftersom det bara kommer att finnas personal på plats en gång i månaden i Arjeplog och två gånger i Arvidsjaur har man utvecklat en app, Ung i norr, där ungdomar kan träffa kurator eller barnmorska via videolänk.

Ungdomen kan boka tid eller ta en drop in-tid för att prata med personal som sitter på Piteå ungdomsmottagning.

Varför satsar ni inte på att ha fler resurser på plats på ungdomsmottagningarna i Arjeplog och Arvidsjaur så att man kan mötas fysiskt?

– Vad Norrbotten har att jobba med är avstånd. Ska någon tid räcka till fysiska möten och inte bara förflyttning bör andra mötesformer användas. När personal besöker Arvidsjaur och Arjeplog kommer det att innebära övernattning i Arvidsjaur. Att istället ses på detta sätt öppnar upp för fler vårdgivare att möta inlandsborna på distans, en kostnadseffektiv och trafiksäker lösning med mindre tid på väg och en miljömässigt bra lösning, säger Ronny Grundström projektledare och verksamhetschef på Piteå hälsocentral.

Appen lanseras i början av september.

– Det är kul att det händer något roligt i ett arbete som annars består mycket av neddragningar och uppsägningar, säger Ronny Grundström som menar att mobilappen är ett sätt att möta ungdomar där de befinner sig. 

– Appen ska ses som ett komplement till övriga kontaktvägar. Det är mycket diskussioner om vad som är rätt och fel i detta, men vi följer med i utvecklingen och når ungdomar där de finns. De är vana att ses och prata via Skype, Facetime och andra digitala mötesvägar.

Inspiration till projektet har man hämtat från Västra Götaland som drog igång ett liknande projekt i slutet av förra året.

– Vi har inte haft många att fråga hur vi ska göra förutom Västra Götaland. I övrigt är vi först ut med detta i norra Sverige. Det känns jätteroligt.

Tanken är att ungdomar i Älvsbyn och Piteå också ska kunna använda sig av appen så småningom. Då kommer man att nå ut till 8000 ungdomar totalt.

Finns det några risker med att använda en mobilapp? Påverkas integriteten/säkerheten på något sätt?

– Allt sker på ett så säkert sätt som i dag är möjligt, ungdomen loggar in via mobilt bank id och personalen autentiserar sig via elektronisk id. Alla garanteras då att de pratar med den person som man säkert vet tillhör vårdkedjan. I vanlig ordning finns inget 100 procentigt system, men detta är vad marknaden i dag erbjuder som säker kontaktväg. Inget kommer heller att lagras i appen eller dess kontaktväg och all dokumentation sker i det journalsystem som regionen använder, säger Ronny Grundström.

Text: Stina Loman, Akademikern. 

Läs mer:

Tema distans: Kuratorn i datorn

Socialtjänsten i Hofors satsar på ny teknik