Heike Erkers i SVT om hot och våld: Helt oacceptabelt

Flera attentatet nyligen understryker att socialsekreterare alltför ofta har utsatt situation. "De senaste händelserna där man verkligen går mot hot och våldsamma handlingar, det är en situation som är helt oacceptabel", säger Heike Erkers ordförande för Akademikerförbundet SSR, i en intervju med SVT.

Under de senaste veckorna har flera händelser i Stockholmsområdet visat att socialsekreterare drabbas hårt av hot och våld.

I Botkyrka sitter fyra personer häktade efter att brandattentat mot tre socialtjänstkontor. Natten mot igår hände det igen. Då utsattes fyra socialsekreterare för brand- och skadegörelseattentat i sina hem, berättar SVT Nyheter Stockholm.

– Över tiden har det varit så här, det är alltid en tuff situation för socialtjänsten. Man jobbar med de frågor som är svårast, med människor som har det tuffast i livet. Men som det är nu har det aldrig varit, säger Heike Erkers.

Hon varnar för att rättssäkerheten kan hotas.

– Det kan påverka yrkeskåren att våga ta de rätta beslutet, för att man är rädd för sina egna liv. Då är vi riktigt, riktigt farligt ute, säger hon.