Hej du som är chef

Saknar du ibland kollegor på jobbet? Undrar ni hur ni ska hinna med allt? Tänker ni att ni skulle behöva fler kompetenta händer och hjärnor?

Just nu är 50 samhällsvetare, ekonomer, socionomer och jurister ute och praktiserar på arbetsplatser runt om i Sverige. Alla är nyanlända och har minst en kandidatutbildning i botten, ofta en masterutbildning. Efter en kompletteringsutbildning på universitetet motsvarande 30 hp är de här högkvalificerade akademikerna nu ute i praktik.

Skulle du kunna tänka dig att ta emot en praktikant på din arbetsplats i framtiden? 

Som högre chef eller mellanchef är det du som kan fatta beslut om att ta emot en praktikant och hitta en medarbetare som skulle kunna vara handledare. Din intresseanmälan är ej bindande.

Vad skulle de kunna arbeta med? 

Samhällsvetare och jurister har bred generisk kompetens och kan arbeta med många olika saker som ligger nära yrkesbeskrivningen ”kvalificerad handläggare”. Ekonomer kan jobba som redovisningsekonomer, lönehandläggare och i många andra ekonomifunktioner. Socionomer kan arbeta inom många yrken inom socialt arbete.

Får Arbetsförmedlingen ringa upp dig och prata mer om det här? 

Du förbinder dig inte till någonting, men om du säger ja kommer en person på Arbetsförmedlingen att höra av sig till dig och prata mer om de här personernas kompetens. Maila ursula.berge@akademssr.se för att visa preliminärt intresse.

 

Checklista för praktiken:

Varaktighet: 4-6 månader

Krav: Handledare och en god praktik med kvalificerade uppgifter för akademiker samt att genomföra Yrkeskompetensbedömning i tre veckor.

Stöd: Handledarmanual finns och även en handledarutbildning planeras.

Tidsåtgång: Valfritt. Dock krävs engagerad handledare.

Ersättning till arbetsgivaren: Ingen förutom 12 000 kronor för yrkeskompetensbedömningen.

Ersättning till deltagaren: Deltagaren har etableringsersättning eller annan ersättning från Arbetsförmedlingen eller Försäkringskassan.