Historisk marsch för vetenskapen

Vi vill ha vetenskap och källkritik – inte ”alternativa fakta” och faktaresistens. Kring det budskapet samlades tusentals människor i hundratals städer i helgens manifestation March for Science.

– Det kanske verkar konstigt att behöva demonstrera för forskning och fakta, men det behövs, säger Ursula Berge, samhällspolitisk chef. 

Det är inte ofta som akademin anordnar manifestationer. Men i helgen gjordes det med råge. Tusentals människor i över 600 städer världen över samlades i lördags för att visa sitt stöd för vetenskapen och dess roll i det demokratiska samhället.

Vetenskap och forskning spelar en avgörande roll i samhällets utveckling. Men i takt med de senaste årtiondenas digitaliseringsprocess gör information mer tillgänglig verkar faktaresistensen istället öka. Så kallade ”alternativa fakta” och rena åsikter ges samma tyngd som evidensbaserad forskning. Och det är ett demokratiskt problem.  

– Kopplingen mellan vetenskap och kunskap å ena sidan och demokrati å andra sidan, är så viktig att tydliggöra. Som samhällsvetare har vi ett extra stort ansvar att göra det. Det var en fantastisk uppslutning och känsla i lördags! säger Ursula Berge.

I Sverige arrangerades marscher för vetenskapen i fem städer: Stockholm, Uppsala, Göteborg, Umeå och Luleå. Bara i Stockholm deltog drygt 2 500 personer. En historisk siffra!

Akademikerförbundet SSR hade förstås representanter på plats. Ordförande Heike Erkers slöt upp i Stockholm. Och förbundets samhällspolitiska chef Ursula Berge höll fanan högt i Göteborg. 

– Jag hoppas att detta är början på motreaktionen, mot faktaresistens och för en kunskapsbaserad samhällsdebatt

Lyssningstips

Lyssna också på Samhällsvetarpodden, där vi pratar med Cissi Billgren Askwall, generalsekreterare för Vetenskap och Allmänhet, som samordnade allting runt den svenska delen av March for Science. Vi gräver oss ner i vad faktaresistens är, vad den beror på och vad vi (forskare som lekmän) kan göra åt den.