Högerextremismens vår eller dödsryckningar?

Är det vi ser i Trumps USA, i Moderaternas ändrade syn på Sverigedemokraterna och i många länder i Europa högerextremismens sista dödsryckningar eller dess vår? Om detta pratar vi med statsvetarprofessorn Ulf Bjereld i ett hyperaktuellt bonusavsnitt från Samhällsvetarpodden.

I USA ser vi hur president Trump ifrågasätter fundament i samhällsbygget, inte bara valsystemet och media, utan nu även det juridiska systemet, opinionsundersökningar och den etablerade forskningen till förmån för ”alternativa fakta”.

Vad händer när fundament i samhällsbygget ifrågasätts av landets mäktigaste person – presidenten? Kommer institutionerna att stå emot för att anklagelserna är grundlösa eller urgröper det tilliten till dem hos folket? Och vad leder i så fall det till?

Det och mycket annat får du svar på i denna hyperaktuella podd som spelades in precis mellan att de federala domstolarna i Washington State och Minnesota upphävde presidentens dekret populärt kallad ”The Muslim Ban” – det vill säga förbudet att resa in i USA från sju muslimskt dominerade länder i mellanöstern, och innan appelationsdomstolen har fällt sitt avgörande om dekretet ska upphävas eller inte.

Moderaternas omsvängning

Vi diskuterar också vad som motiverar Moderaterna och Anna Kinberg Batra att göra den omsvängning hon gör i synen på Sd. Vad vinner hon och partiet på det? Har detta normaliserat synen på högerpopulistiska/-extrema rörelser? Går Sverige nu i andra nordiska länders fotspår där såväl Dansk Folkeparti som Fremskrittspartiet och Sannfinländarna nu är med i de politiska finrummen i sina respektive länder? Vilka likheter ser vi och vilka skillnader?

Detta sker samtidigt som vi ser högerextrema åsikter med stort utrymme i såväl Frankrikes presidentval som tidigare i Österrikes. Hur ska vi förstå de rörelser som pågår i Europa och USA?

Missa inte denna hyperaktuella podd om det politiska läget i Sverige, Norden, Europa och, inte minst, USA och hur vi ska förstå den här extremt instabila politiska tid vi nu lever i. Du hittar oss på iTunes, Acast och Soundcloud. Gå gärna in och betygsätt och kommentera. Och har du några tips på ämnen eller kommentarer på de ämnen vi redan tagit upp får du gärna höra av dig till samhallsvetarpodden@akademssr.se. På återhörande!