Hon har makt att minska din arbetsbörda

För femte året i rad ökar sjukskrivningar som beror på för hög arbetsbelastning. Men det handlar inte om individer som inte pallar trycket. Det handlar om förutsättningar för att göra jobbet på rimliga villkor. I nya numret av Akademikern berättar vi om satsningarna som minskar din arbetsbörda.

I Akademikerns tema följer vi med Arbetsmiljöverkets inspektör Eva Karsten när hon undersöker den organisatoriska och sociala miljön i Malmös stadsområdesförvaltning Söder. Hon har makt att minska personalens arbetsbörda och med lagen i ryggen ställer hon stenhårda krav på arbetsgivarna. Inspektionen ingår i en satsning från myndigheten på att undersöka arbetsbördan inom socialtjänsten.

Men hur mäter man egentligen vad som är för hög arbetsbelastning? Forskaren Wanja Astvik håller på att ta fram ett instrument för det. Faktum är att forskarna vet rätt väl vad som skapar friska arbetsplatser. Om det berättar professor Eva Vingård.

Men en verksamhet måste inte vänta på de stora lösningarna från forskare eller myndigheter. Företaget Hemfrid såg att tjänstemännen hade för hög arbetsbelastning och agerade. Genom att se över innehållet i arbetet, ge medarbetarna verktyg för att strukturera arbetsvardagen och mer makt att fatta beslut hoppas de att arbetstopparna ska bli lättare att hantera.

I nya numret träffar vi också Johannes Hartvigson som inte fick något jobb efter examen. Då skräddarsydde han en tjänst åt sig själv, utifrån sina intressen, och sålde in till kommunen. Vi tar reda på hur kommunerna som sedan i somras tvingas ta emot fler ensamkommande flyktingbarn har hanterat utmaningen? Och så spanar vi att samtidigt som arbetsgivare uppmuntrar oss att vara aktiva i sociala medier för företagets räkning är det få som har en policy för vad man får säga. Pratar du bredvid mun kan du bli av med jobbet.

Tidningen landar i din brevlåda i dag. Och finns förstås på akademikern.se

Hör gärna av dig och berätta vad du tycker om Akademikern: red@akademikern.se Tidningen är till för dig och vi vill att den ska kännas angelägen. För att lyckas med det behöver vi din feedback. Vill du diskutera med andra medlemmar? Starta och delta i diskussioner på förbundets sajt: akademssr.se

Trevlig läsning!