Hur har chefer det?

Många obetalda övertidstimmar, för mycket administration, stress och sjukskrivning – men också en stor önskan om att få utvecklas och växa. Denna vecka pratar Chefspodden om en ny undersökning om chefens situation. 

I en ny undersökning från Svensk Chefsförening och Akademikerförbundet SSR berättar chefer hur de har det på jobbet. Många jobbar övertid och får ingen särskild ersättning för det. Åtta av tio gör arbete som någon annan skulle kunna göra istället. Som vanligt pekar många chefer på för mycket administration och för lite stöd. Hälften av cheferna har handledning eller mentor, men bara var fjärde får kompetensutveckling. 

I undersökningen ser vi att bara en av åtta får tillräcklig återhämtning. Många har kanske personalansvar för alldeles för många personer. Man har olika strategier för hur man stänger av mobil och mejl, men trots det är stress och sjukskrivningar en del i vardagen bland chefer. Skiljelinjen mellan första linjens chefer och vaktmästare är hårfin, skriver en chef i undersökningen.

Denna vecka gästas podden av Arvid Vikman, som är ansvarig för professionsarbetet med chefer inom Akademikerförbundet SSR och även chef för förbundets assistenter och studentverksamhet. Så vad kan Svensk Chefsförening göra? Arvid berättar om en del av alla de verksamheter som vi erbjuder chefsmedlemmarna. Lyssna på Chefspodden och hör gärna av dig med dina tankar och din input – eller till Chef Direkt om du själv behöver stöd och råd.