Hur har flyktingströmmarna påverkat civilsamhället?

Sedan flyktingkrisen 2015 har det hänt mycket på kort tid i Sverige. Inte bara politiskt, utan också i civilsamhället, som aldrig tidigare varit en så viktig kugge i mottagandet. Om det pratar vi i veckans Samhällsvetarpodden.

Vi vet alla vilket speciellt år 2015 var. Plötsligt kom 163 000 asylsökande, varav 35 000 ensamkommande barn, till Sverige och såväl myndighetssverige som frivilligsverige fick anstränga sig till bristningsgränsen för att ge de asylsökande ett hållbart mottagande.

Plötsligt bjöd man in civilsamhället på ett helt annat sätt i asylpolitiken. Det var ”Sverige tillsammans”, det var ”Svenska från dag 1”, det var ”samhällsorientering” och mycket mer.  Och nu även med pengar. Den erfarenhet som drogs var att såväl offentlig verksamhet som frivilligrörelsen hade en enastående anpassningsförmåga. Sedan den stora tillströmningen sommaren och hösten 2015 har det nu gått cirka ett och ett halvt år. Mycket har hänt, inte bara i politiken, utan också i civilsamhället.

Har det ideella engagemanget förändrats?

Med oss denna vecka har vi Göran Pettersson, generalsekreterare för Forum, en intresseorganisation för civilsamhällets organisationer med social inriktning. Hur har Forum upplevt skiftet i rollfördelning i asylpolitiken mellan stat och civilsamhälle? Hur mycket mer pengar handlar det om i miljoner och procent från staten till civilsamhällets olika delar? Har det ideella engagemanget förändrats?

Om det och mycket mer pratar vi i Samhällsvetarpodden, som denna vecka leds av Ursula Berge. Samhällsvetarpodden görs varannan vecka och fångar upp stora samhällspolitiska händelser de senaste veckorna med en tydlig facklig vinkel. Prenumerera gärna på oss på de ställen där du brukar hitta dina podcasts och glöm inte att betygsätta och kommentera.