Hur lång är min uppsägningstid?

Har du frågor om kollektivavtal, lön, semester, likabehandling eller något annat som rör dina rättigheter och utvecklingsmöjligheter på jobbet? Hittar du inte det du söker, hör av dig till SSR Direkt så hjälper vi dig att räta ut dina frågetecken. 

Vad har jag för uppsägningstid?  

Hej! Jag jobbar som konsult inom privat sektor och har en liten enkel fråga. Jag funderar på att säga upp mig, vad har jag för uppsägningstid? 

/Bemanningskonsult i Västerbotten

Svar: De enkla frågorna är ibland de svåra. Vi får ofta frågor i SSR Direkt där frågeställaren inleder med "jag har bara en enkel fråga..."

Frågor om uppsägningstider är inte så enkla att besvara som många tror. För att vi skall kunna svara behöver vi veta om det finns kollektivavtal, hur länge medlemmen varit anställd, var medlemmen arbetar och så vidare. 

Anställningstid och var man arbetar är naturligtvis enkelt att svara på. Däremot är frågan om kollektivavtal ofta något man inte vet om man har. Det innebär att medlemmen ofta får kolla upp och sedan återkomma. Väldigt många av de frågor vi får kräver att vi vet om det finns kollektivavtal samt vilket kollektivavtal. Så för att underlätta för dig som medlem och för oss är det bra om du vet vilket kollektivavtal du har innan du ringer.

Om vi återgår till frågan om uppsägningstider så kan det variera mellan en och tre månader i kollektivavtal och lag när det gäller egen uppsägning. Uppsägning från arbetsgivarens sida kan variera mellan en och tolv månader i lag och kollektivavtal. Man kan också ha enskilda avtal med längre uppsägningstider både när det gäller egen uppsägning och uppsägning från arbetsgivarens sida.

För att kunna besvara frågan behöver vi alltså veta om frågeställaren har kollektivavtal, och vilket i så fall, samt om det står något specifikt kring uppsägningstid i den enskilda anställningsavtalet. Läs mer om våra kollektivavtal under menyn Jobb & Lön och underrubriken "Kollektivavtal".