"Jag gissar att de flesta kommer att pendla"

När regeringen nu utlokaliserar myndigheter är Yvonne Johansson på Strålsäkerhetsmyndigheten en av många som påverkas. "Jag tycker det är riktigt dåligt att det inte funnits någon transparens i beslutet", säger hon.

Yvonne Johansson jobbar som utredare på Strålsäkerhetsmyndigheten och berättar att hon och kollegorna i går morse blev kallade till en möteslokal. Där fick de reda på att delar av myndigheten ska flytta till Katrineholm. Själv vet hon inte hur hon ska göra, om hon kan tänka sig att flytta, utan vill vänta med beslut tills det är bestämt vilka enheter som berörs. 

–  Jag gissar att de flesta kommer att pendla. Jag har svårt att tro att folk flyttar. Det som jag tycker är riktigt dåligt är att det inte funnits någon transparens i beslutet vilket gör att vi inte kan eller har kunnat påverka det något, säger hon.

Efter att beskedet kom i går blev det många diskussioner på jobbet, både organiserat och mellan kollegorna.

– Det är väldigt tokigt att flytta vår myndighet och jag kan inte se några skäl till det eller några vinster. Det är dyrt och blir besvärligt för alla. Dessutom har vi många kvalificerade jobb med experter på olika områden, och de blir svåra att ersätta om de väljer att inte följa med i flytten, säger hon.

Efter att personalen fått reda på regeringens beslut höll statsminister Stefan Löfven och civilminister Ardalan Shekarabi en presskonferens för medierna. De meddelade då att sju myndigheter helt eller delvis flyttas från Stockholm. Totalt berörs mellan 500-550 jobb.

– Nu är det slut på centraliseringstrenden till Stockholm, sa Stefan Löfven.

En av de myndigheter som först ska utlokaliseras är Strålsäkerhetsmyndigheten som senast 30 november nästa år ska ha flyttat vissa delar av verksamheten från lokalerna i Solna till Katrineholm. 120 anställda berörs. 

Riksrevisionen har gjort en utvärdering som visar att det tagit långt tid för tidigare utlokaliserade myndigheter innan de blivit lika effektiva som när de låg i Stockholm, skriver Dagens Nyheter. 

Lars Bennemo är vice ordförande i Saco-S på Strålsäkerhetsmyndigheten.

– Det här kom som en fullständig chock. De spontana reaktionerna jag hittills hört är att en flytt till Katrineholm inte är ett förstahandsval. Flera i personalen har sagt att de tagit kontakt med tidigare arbetsgivare för att kunna vara kvar i Stockholm. En del har också kollat upp möjligheterna att pendla, det är inget oändligt avstånd med 20 mil, men det gör inte livet enklare, säger han.

Saco S:s ståndpunkt är att det är ett ogenomtänkt beslut, berättar Lars Bennemo.

– För nio år sedan slog vi ihop två myndigheter, SSI och SKI, och bildade Strålsäkerhetsmyndigheten. Då var det väldigt viktigt att vi skulle sitta ihop för att få en gemensam syn på vår huvudverksamhet som är strålsäkerhet. Därför hade inte vi en tanke på att vi skulle bli berörda av något sådant här, säger han och fortsätter:
– Facken ska ha en träff med generaldirektören och några till på fredag, och sedan börjar arbetet. Generaldirektören har sagt att man så tidigt som möjligt vill se vilka som är berörda, men vi vet inte hur lång tid det tar.

De myndigheter som flyttar är:

  • Polarforskningssekretariatet till Luleå, ska vara flyttad senast juli 2019
  • Myndigheten för kulturanalys till Göteborg, oktober 2018
  • Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällsfrågor till Växjö, februari 2019
  • Delar av Strålsäkerhetsmyndigheten till Katrineholm, november 2018
  • Delar av ESF-rådet till Gävle, december 2018
  • Delar av Universitets- och högskolerådet till Visby, september 2018
  • Delar av Tillväxtverket till Östersund, december 2018

Regeringen har tidigare beslutat att utlokalisera hela eller delar av andra myndigheter så som E-hälsomyndigheten till Kalmar, Fastighetsmäklarinspektionen till Karlstad, Statistiska centralbyrån till Örebro och Myndigheten för familjerätt och föräldraskapsstöd till Skellefteå.

Framöver kan även fler myndigheter komma att flyttas, meddelade Stefan Löfven i går.

– Regeringen kommer att fortsätta verka för att öka spridningen av statliga myndigheter runt om i landet. Det innebär också att när nya myndigheter etableras så ska vi jobba för att de lokaliseras till andra orter än Stockholm, sa han.

Text: Stina Loman, Akademikern