Klart med ny gd för Försäkringskassan

Ann-Marie Begler blir ny generaldirektör för Försäkringskassan. Hon har en rad tunga chefsuppdrag inom staten på meritlistan och i botten en socionomexamen från Socialhögskolan i Stockholm.

Beskedet om vem som ska leda en av landets tyngsta myndigheter har dröjt. Föregångaren Dan Eliasson tillträdde som generaldirektör för den nya Polismyndigheten vid årsskiftet och fram till nu har Ann Persson Grivas vikarierat som högsta chef på Försäkringskassan.

Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll presentade idag vid en pressträff den person som till sist blev regeringens val.

– En av våra största politiska utmaningar är de stigande ohälsotalen. Att bryta utvecklingen är en av regeringens mest prioriterade frågor. I det arbetet är Försäkringskassan en mycket viktig aktör.  Därför är jag glad att regeringen idag har utnämnt Ann-Marie Begler till ny generaldirektör för Försäkringskassan. Ann-Marie Begler har stor vana vid att leda förändringsarbete och är en modig ledare som inte duckar för tuffa utmaningar, säger Annika Strandhäll i ett pressmeddelande.

Ann-Marie Begler, som idag är generaldirektör för Skolinspektionen, tillträder sin nya tjänst redan den 1 september.

– Jag hälsar Ann-Marie Begler varmt välkommen till det nya jobbet och hoppas på ett gott samarbete framöver, säger Heike Erkers, ordförande för Akademikerförbundet SSR.

Ann-Marie Begler är född 1954 och började sin yrkesbana som socialsekreterare i Stockholm. Därefter har hon bland annat haft tunga chefsuppdrag på Socialstyrelsen, varit generaldirektör på Brottsförebyggande rådet och överdirektör på Rikspolisstyrelsen. En rad styrelseuppdrag finns också på hennes CV, bland annat som ordförande i styrelsen för Ersta Sköndals högskola.