Kliv ut på arbetsmarknaden

Ett och ett halvt år efter examen har sju av tio samhällsvetare jobb. Trots mängder av insatser verkar steget från plugg till jobb fortfarande styras av social bakgrund. I årets sista nummer av Akademikern tar vi reda på hur vägen in på arbetsmarknaden blir lättvandrad.

Häng med personalvetaren Elin Sandell på ABB som jobbar med att locka studenter till företaget. Hon putsar på varumärket för att locka de bästa och underlättar för chefer att våga anställa nyutexaminerade.

Socionomen Elin Dahlander har nyligen tagit steget från plugg till jobb. Hon valde att kliva in på arbetsmarknaden via ett traineeprogram.

Att vägen ut blir så kort och enkel som möjligt är viktigt. Det är alla parter överens om. Men hur det ska gå till och vems ansvar det är att göra den så smidig som möjligt råder det delade meningar om.

Det finns mängder av insatser för att underlätta steget ut, men än så länge verkar familjebakgrund, nätverk och social förmåga avgöra vem som får jobb snabbt. Kanske är det därför Sverige placerar sig först på sjunde plats i EU:s lista över hur snabbt nyutexaminerade studenter får jobb.

I tidningen möter du också personalvetaren Peter Munck av Rosenschöld som väljer jobb som skräms. Vi spanar också på hur ditt arbete förändras när robotar blir våra närmaste arbetskamrater. 

Tidningen landar i din brevlåda i dag. Och finns förstås på akademikern.se

Hör gärna av dig och berätta vad du tycker om Akademikern: chefred@akademikern.se. Tidningen är till för dig och vi vill att den ska kännas angelägen. För att lyckas med det behöver vi din feedback. Vill du diskutera med andra medlemmar? Starta och delta i diskussioner på förbundets sajt: akademssr.se

Trevlig läsning!